ОВЕ СЕДМИЦЕ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА КОРИШЋЕЊА СИГУРНОСНОГ ПОЈАСА И ПРЕВОЖЕЊА ДЕЦЕ

HRONIKA SRBIJA VESTI

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова од данас до 17. марта спроводе међународну акцију појачане контроле саобраћаја која је усмерена на контролу коришћења сигурносног појаса током вожње, као и начина превожења деце у возилима.

Током акције која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе), саобраћајна полиција ће предузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве, на предњим и задњим седиштима возила, као и према свим особама које децу буду превозиле на непрописан начин.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја показују да је у Србији проценат коришћења појаса на предњим седиштима око 85 одсто, а на задњим 17. Истовремено, свега 60 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин.

У 2023. години, више од 100 погинулих возача и путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. У истом периоду, због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је више од 172.000, a због непрописног превожења деце 4.200 учесника у саобраћају.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *