ОТВОРЕНИ БРАУНФИЛД ДАН И ОКРУГЛИ СТО ОДРЖАНИ У ЗГРАДИ ЖУПАНИЈЕ У СОМБОРУ

DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

У Скупштинској сали у згради Жупаније у Сомбору је одржан “Отворени Браунфилд дан” и округли сто на тему „Могућности и правци развоја пилот локације Агросавез“, у склопу пројекта „Реиндустријализација по принципу браунфилд је бољи од гринфилда“ (ББГ). Скуп је отворио градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, а учешће у презентацији пројекта и локације узели су и начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, менаџер пројекта и координатор Града Сомбора за пројекте Европске уније проф. др Саша Бошњак и планер урбаниста испред ЈКП „Простор“ Сомбор Драгана Сиљановић Козодеровић.

Партнерство на пројекту је формирано око шест малих и средњих општина у Словенији, Босни и Херцеговини, Бугарској, Румунији, Црној Гори и Србији, док је водећи партнер Привредна и индустријска комора Словеније.

Главни циљ пројекта је унапређење институционалних капацитета јавних власти и заинтересованих страна у Дунавској регији, уз истовремено смањење социјално – економске и административне фрагментације у процесима просторне, економске и еколошке трансформације.

Предложена пилотска локација за овај пројекат је некадашњи „Агросавез“, који је у власништву Града Сомбора и одржава га и управља са њим ЈКП „Простор“ Сомбор. Користећи се претходним искуствима и пројектима и примењујући приступ на основу модела сарадње који укључује јавни и приватни сектор, академску заједницу и цивилно друштво, радиће се на развијању и проналажењу решења вишег нивоа управљања која су преносива и омогућавају стварање извољивих сценарија реиндустријализације према принципу ББГ.

Учесници Отвореног браунфилд дана и округлог стола, посетили су и локацију „Агросавез“ и том приликом имали могућност да се упознају са тренутним стањем локације, те потенцијалима и могућностима за њен развој.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *