ОТВАРАЈУ СЕ ПИЈАЦЕ, СТАРИЈИ ОД 65 ГОДИНА МОГУ У ШЕТЊУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Влада Србије је на данашњој седници донела одлуку у вези са ублажавањем одређених мера у вези са спречавањем ширења вируса Цовид-19.

Kако се наводи у саопштењу Владе, грађани старији од 65 година моћи ће, почевши од сутра, уторком, петком и недељом да излазе у шетњу у трајању од пола сата. Они ће својих пола сата за шетњу моћи да искористе у периоду од 18 часова до 1 сат иза поноћи, највише шест стотина метара од места становања.

Од уторка, 21. априла дозвољен је рад послодавцима из области пружања услуга, попут аутомеханичарских и вулканизерских радњи, обућара, кројача, хемијских чишћења, школа за обуку возача као и послодавцима из области трговине на мало – књижаре, трговци моторним возилима, бициклима, наутиком, техничком робом, грађевинским материјалом.

Зелене пијаце (на отвореном и затвореном простору) од сутра су поново отворене уз обавезну примену свих мера заштите против ширења вируса корона.

Влада такође позива послодавце у области грађевинарства (високоградња и нискоградња) да наставе рад у пуном капацитету од 21. априла. Сви послодавци су у обавези да радницима обезбеде заштитна средства (маске, рукавице и дезинфекциона средства) и рад се мора обављати уз поштовање социјалне дистанце. Послодавци су дужни да израде посебан план мера рада током ванредног стања, док су запослени у обавези да то поштују.

Они који и даље нису у могућности да наставе са радом су објекти чији рад подразумева окупљање великог броја људи, попут радњи различитих делатности које се налазе у тржним центрима. Такође, рад и даље није дозвољен у делатностима које подразумевају близак физички контакт, тако да фризерски салони, салони за негу лепоте, теретане и фитнес центри и даље остају затворени.

Битно је нагласити још једном да се рад у објектима и делатностима којима је то од сутра дозвољено може обављати искључиво уз поштовање свих мера заштите и коришћење средстава за дезинфекцију и заштитних средстава – маски и рукавица.

Влада је одобрила и донацију од 5.000 тестова Републици Српској у циљу спречавања ширења вируса корона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.