ODRŽANO TAKMIČENJE ZA NAJBOLJU SREDNJOŠKOLSKU DRAMSKU IMPROVIZACIJU “JA BI TO OVAKO”

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Srednjoškolci iz gimnazije Zaječar osvojili su prvo mesto u dramskoj improvizaciji na temu bezbednost učenika. Oni su svoja dramska umeća pokazali u konkurenciji gimnazije “Svetozar Marković” iz Novog Sada, medicinske škole Stevica Jovanović” iz Pančeva, tehničke škole iz Obrenovca I “Pozrištanca Mašinac” Tehničke iz Apatina, dok su u revijalnom delu nastpali apatinski gimnazijalci Centar za kulturu I obrazovanje iz Sonte. Srednjoškolci su se takmičli u imprvizacijama na teme očuvanje životne sredine, bezbednost učenika i razvoj talenata.

-Nama nije bilo teško da improvizujem bezbednost đaka na primeru jedne ekskurzije gde se u konfliktnoj sitsuaciji našli grupa gimnazijalaca i lokalnih kavgadžija. Doprinos improvizaciji pored učesšača u dramskoj sekciji dalo je to što se mi inače privatno družimo i van škole-kaže Uglješa Milosavljević, učenik, član pobedničke ekipe iz Zaječara, dok njihov profesor koji vodi dramsku sekciju, Mladen Šljivović, ističe da se njegovi učenici vredni i marljivo rade godinama u dramskoj sekciji.

Mirjana Ćalić, profesor srspkog u apatinskoj gimnaziji, koordinator projekta se nada da će ovaj Prvi festival dramske improvizacije preći u tradiciju.-Projekat ima za cilj razvoj dramskog talenta, komunikacije, imprvizacije i snalaženja u nepoznatim sistuacijama. Posebna draž za učenike iz različitih gradova Srbije je bilo upoznavanje, zajedničko druženje, izlazak u grad. Učenici su spavali kod svojih domaćina učenika Apatina itime uspostavili trajno prijateljstvo-kaže Ćalićeva, koja dramsku sekciju gimnazije Nikola Tesla vodi već deceniju i po za koje vreme su dva puta za dramsku improvizaciji dobili nagrade na “Školskom pozorju” u Novom Sadu.

U toku zasedanja žirija, kao i održana dva okrugla stola, na kome su učenicima sugerisane pojedine radnje neophodne za dobru dramsku improvizaciju, izvedena je monodrama “Komedija o ženi” u izvođenju učenice iz Sonte Anđele Klecin.-Drago mi je da sam uspela da nasmejem svoje kolege. Naš Centar za kulturu pod vođenjem profesora Nikole Dobrijevića uspešno radi nekoliko godina i ja sam se od početka opredelila za glumu-kaže Anđela.

Projekat je podržan od Pokrijinskog sekretarijata za obrazovanje i SO Apatin.Bez pomoći sponzora ovo takmičenje ne bi uspelo navodi profesorka Mirjana Ćalić.- Pored institucija, istakla bi da su naši lokalni sponzori dali značajan doprinos tim pre što su podržali srednjoškolce. Među sponzorima su bili: Art hostel, stovarišta Feniks, Unna, Alma DOO, Elbarco, ribarnica Lavač, Tesla DOO i Gricko-navodi ona. Festival je otvorio direktro gimnazije u Apatinu Vojislav Petrović, a diplome je dodelila Jelena Filipovic, direktorka Kulturnog centra, u čijoj Sali je održano takmičenje.Drama stručni žiri i koordinatorka Drama učesnici