ОДРЖАНА ВИДЕО КОНФЕРЕНЦИЈА “ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА И ЛЕЧЕНИ ОД РАКА”

APATIN DRUŠTVO VESTI

У суботу, 6.2.2021 је одржана видео конференција на тему “Вакцинација против Корона вируса и лечени од рака”. Предавачи су били проф. др сци Душан Лалошевић (Медицински факултет у Новом Саду) и др. Наташа Чапо специјализант епидемиологије са трогодишњим радом на Инстититуту за онкологију Војводине. Изванредно јасно смо сазнали да је потребно примити вакцину и заштитити се од ове инфективне болести и поред тога ако у анамнези имамо онколошку болест која је у хроничној фази.

Имунизација је могућа и ако се прима хемиотерапија, али имуни одговор може бити мањи. Важно је да особа која добија вакцину буде доброг општег стања, без температуре, са добрим налазом крвне слике. Било је речи и о могућим компликацијама вакцине, која су скоро безначајна у односу на добробит. На питање коју вакцину изабрати, одговор је био: Свака вакцина је добра, а кинеска вакцина је класична вакцина са најмање нуспојава.

Био је интересантан одговор и на питање о антивакциналном покрету, за који је речено да постоји онолико дуго колико постоји и вакцина, а прву вакцину је направио Џенеру XVIII веку. Када се прими вакцина, и након три недеље ревакцина, имуни одговор организма ће бити стимулисан након две недеље од завршетка комплетне вакцинације. Међутим, то није потпуна заштита од болести, може се и даље оболети од корона вируса, али клиничка слика ће бити много подношљивија, без компликација. Зато је након вакцинације и даље потребно заштити се маском и држати дистанцу. Особа која је преболела корону треба да прати титар антитела и када се он почне смањивати може да прими вакцину, а потом и ревакцину, савет је који се могао чути на овој конференцији.

На конференцији је учествовало више од 40 слушалаца, пацијената лечених од рака из целе Србије и стручњака који им помажу. Организатори ове едукације су били Друштво за борбу против рака Сомбор и Српска асоцијација за психоонкологију, чланови НАЛОР.

Следећа видеоконференција ће бити посвећена хлебу, 20.2.2021, а предавач је др Вера Шћепановић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *