ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

APATIN KULTURA VESTI

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН

У великој сали апатинског Културног центра одржана је Светосавска академија којом је обележен дан посвећен првом српском архиепископу Светом Сави.
Све школе у Србији прославиле су Савиндан као школску славу у спомен на свеца заштитника ђака и просветних радника.
Присутне просветне раднике, ђаке, свештена и војна лица, представнике школа, институција, локалне самоуправе, родитеље и грађане поздравио је Милан Шкрбић, председник општине Апатин и честитао им Савиндан.

-Растко Немањић је наш духовни и световни отац, један од најдрагоценијих стубова наше историје, традиције, културе и цивилизације. Нисмо имали већег старешине, нити имамо, као што немамо ни њему равну парадигну културе и просветитељства. Немају је много већи народи од нас. Толика је множина предности и вредности у овом човеку. Поклоник Христа, хуманиста, ујединитељ, државник, мисионар, дипломата, неимар, учитељ православља, словољубац и васељенски човек. Свети Сава је постао симбол српске нације. Оплеменио је душу Србије врлинама изворног хрушћанства, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин.
Он је додао да је Свети Сава хришћанство проповедао на људима разумљив начин и увео племените вредности душе у српски народ. Да се у народу јавља као борац за истину и онај од кога очекују бољу будућност. Да је овај светитељ научио свој народ да истраје на праведном путу, као и да је Србе на прави начин увео у ред крштених и просвећених народа.

Зато и носимо његов благослов, све дотле док смо крштени и посвећени његовом православном вером, казао је Шкрбић.
Председник је у свом говору подсетио да људи су који имају визију о бољој Србији увек истицали да је ђацима потребно знање, али и да оно мора бити применљиво у пракси да би добили способне кадрове. Рекао је да у временима у којима живимо треба вратити ауторитет наставницима, да се цене они који су посвећени свом послу искрено и трајно, али и да је потребно више укључити родитеље у процес образовања. Председник Шкрбић је истакао да сви заједно морају учествовати у животу ђака.
Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве и Савиндан је један од најзначајнијих њених празника. Беседу о Светом Сави Стога говорио војни свештеник Љубиша Човић у којој је, између осталог, рекао

-Највећа вредност мисије Светога Саве огледа се не толико у лепоти материјалнога градитељства, колико у обликовању срца свога народа овом вером која горе помера. Царства су долазила и пролазила, завојевачи надирали и нетрагом нестајали, владари се смењивали, држава успостављала и падала, само је светосавска црква Христова за све то време достојанствено и одважно сведочила своје неодступно следовање непоткупљивим идеалима неба остајући при том на свим овоземаљским голготама уз род Немањин и Савин, неуморно га тешећи и крепећи да издржи и сачека зору споственог васкрсења. Црква светосавска није нешто апстрактно и није тамо негде него је конкретно сада и овде једним својим делом сабрана. Њу не чини искључиво свештена јерархија него најпре народ Божији из кога се роје све његове службе и признања. Зато ову духовну гозбу приносимо првенствено Светом Сави као уздарје за бесмртни дар вере, а онда и себи самима као деци његовој са намером да освежавањем сећања на светосавске вредности исте употребимо за лично изграђивање и спасење, изнео је у беседи свештеник Љубиша Човић.
У програму су учествовали глумац Перо Стојанчевић који је говорио песме о Светом Сави и Градски хор „Јединство“ на чијем репертоару су биле духовне песме.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *