ODRŽANA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE, NOVČANA NAGRADA ZA INFORMACIJU O DIVLJOJ DEPONIJI OPASNOG OTPADA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Danas je u plavoj sali SO Apatin održana redovna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Apatin na kojoj se našao dnevni red od osam tačaka, a sednicom je predsedavao predsednik opštine Apatin i komadant štaba, Milan Škrbić.

Načelnik štaba za vanredne situacije, Milorad Bujić je upoznao nove članove sa nadležnostima ovog tela koje ima najviše ingerencije u koordinisanju u vanrednim situacijama u našoj opštini i dodao da sektor za vanredne situacije pruža maksimalnu podršku lokalnim samoupravama jer su sredstva i mehanizacija kojom on raspolaže većeg kapaciteta.

Branislav Čukić je u svom izlaganju rekao da je nadležna inspekcija donela nalog da se mora uraditi procena ugroženosti od elementarnih nepogoda na lokalnom nivou, a nakon toga i plan zaštite i spasavanja što bi moglo da košta od 350 do 600 hiljada dinara. Zakonski rok da se ovo uradi je do kraja godine, a do sada nema opština u Srbiji koje su to uradile.

Kada je reč u uništavanju neeksplodiranih ubojitih sredstava u toku prošle godine na teritoriji Zapadno-Bačkog okruga sprovedeno je 14 akcija uništavanja, od čega su četiri bile u opštini Apatin na kojoj su uništene 42 ručne bombe, 7 zolja itd.

Najviše diskusije izazvala je tačka na kojoj se govorilo o divljoj deponiji opasnog otpada koja se nalazi na putu između Apatina i Prigrevice. Komunalni inspektor Dragana Stambolija je kazala da su preuzete sve mere koje su u nadležnosti lokalne samouprvae i da se čeka odgovor od ministarstva kako dalje da se postupi.

Nedeljko Vučenović, načelnik opštinske uprave je rekao da će uklanjanje i skladištenje otpada iz ove deponije građane opštine Apatin koštati između 8 i 10 miliona dinara, a na to će se još dodati troškovi uklanjanja kontaminiranog zemljišta i njegovo uništavanje.

-Opština Apatin, tj njeni građani će snositi troškove uklanjanja ove deponije ukoliko se za to ne pronađe krivac. Mi smo odvojili novac za ovu aktivnost ali čekamo daljnja uputstva nadležnog ministarstva kako bi započeli sa radovima.- izjavio je Vučenović.

Na predlog šefa šumke uprave „Vojvodina šuma“ u Apatinu, Miodraga Perovića donet je zaključak da se za informaciju o počiniocu raspiše izuzetno vredna novčana nagrada što će prema rečima učesnika štaba za vanredne situacije brzo biti i učinjeno.