ОДРЖАНА 25. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

APATIN POLITIKA VESTI

Данас је одржана 25. седнница Скупштине општине Апатин, чији дневни ред је имао 27 тачака. Седници су присуствовала 23 одборника, док су остали оправдали своје одсуство, а данашње заседање локалног парламента је почело минутом ћутања за страдале у трагедијама које су се догодиле у београдској Основној школи “Владислав Рибникар” и у Младеновцу. Овим чином одата је и пошта недавно преминулом дугогодишњем функционеру општине Апатин, Миодрагу Бакићу.

На самом почетку седнице, председник Скупштине општине Апатин је одборнике известио да Предлог Статута Народне библиотеке “Миодраг Борисављевић” данас неће бити разматран, јер документ треба да се доради, па ће се ова тачка наћи Дневном реду неке од наредних седница. Након тог се за реч јавио Перица Попић, одборник Народног слободарског покрета који се у свом обраћању, према речима председника Скупштине општине Апатин, Милана Шкрбића није држао Дневног реда, па га је прекинуо у излагању након чега је дошло до расправе између њих двојице, која је кулминирала Попићевим напуштањем седнице.

Док је својевољно напуштао скупштинско заседање, Попић је најавио да ће на конференцији за новинаре изнети оно што није успео за говорницом локалног парламента.

Након овог прекида одборници су наставили рад усвајањем Предлога одлуке о успостављању сарадње општине Апатин и мађарског града Мохача, а одборнике је са овом тачком дневног реда упознала Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

-Сарадња са Мохачом нам помогућава да заједно као партнери учествујемо у прекограничним пројектима, али и да успоставимо сарадњу између наша два места у области омладинске политике и другим важним сферама живота. Мислим да ће ова сарадња донети бенифите и једној и другој страни, тако да ће усвајање ове одлуке од стране одборника Скупштине општине Апатин много значити, поручила је Дубравка Кораћ.

Већином гласова Скупштина општине Апатин је усвојила Предлог одлуке о задуживању општине Апатин за финансирање дефицита текуће ликвидности, а известилац по овој тачки је био др Славољуб Штрбо, руководилац одељења за привреду и финсије.

Он је објаснио да је правни основ за доношење ове Одлуке утврђен у члану 35 Закона о јавном дугу, где је прописано да се Локалне власти могу задуживати за финансирање текуће ликвидности које настају услед неуравнотежености кретања у јавним приходима и јавним расходима.

-Тренутно имамо ситуацију да у овом периоду имамо неусклађеност, с’ обзиром на то да је познато да су у четвртом кварталу приходи већи него у прва три квартала. Да би могли несметано да обављамо обавезе, односно да будемо солвентни, потребно је да узмемо краткорочни кредит у износу од 50 милиона динара, како би искористили лепо време и започете инвестиције несметано обављали, односно да би смо одговорили обавезама које имамо. Министарство финансија је дало сагласност да се узме кредит, јер је 50 милиона динара отприлике 3,61 одсто прихода из 2022. године, а дозвољено је да се Локална самоуправа може задужити у висини до 5 одсто прихода из претходне године. Након што Скупштина донесе одлуку о задуживању, Одељење за привреду и финансије ће кренути у акцију прикупљања понуда од пословних банака, а она најповољнија ће бити прихваћена. Потом ће бити склопљен уговор са одабраном банком и тих 50 милиона динара краткорочног кредита ће бити повучено, како би до краја године наставили да функционишемо без финансијских проблема, објаснио је Штрбо.

Руководилац одељења за привреду и финсије општине Апатин је додао да ће рок за враћање кредита бити 25. децембар ове године, а план је да се средства за финансирање задужења обезбеде из прихода на закуп државног пољопривредног земљишта чији укупан износ је 125 милона динара и новац од тога доспева крајем септембра и почетком октобра месеца.

Између осталог, одборници Скупштине општине Апатин су усвојили и предлог заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Апатин за 2023. годину, на који је сагласност дало и Министарство пољопривреде. Жељко Киш који је здужен за послове из области пољопривреде и водопривреде у одељењу за привреду и финансије општине Апатин је објаснио да се овим програмом даје преглед површина полљопривредног земљишта по катастарским општинама, културама и корисницима, као и анализа стања и програм радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта у државној својини.

-Под пољопривредним земљиштем у нашој општини је 25.736 хектара, а од тога је у државној својини 8.108 хектара. Када је у питању земљиште, прве класе имамо га око 5%, друге класе 16, а треће око 25%, док је све остало, односно 54% земљишта четрте, пете, шесте седме и осме класе. Просечна величина парцеле је један хектар, а око 20% пољопривредног земљишта је под системима за наводњавање. Од давања у закуп у 2023. години је планиран приход од 100 милиона динара, као и одређени расходи као што су противградна и пољочуварска служба, затим издвајања за наводњавање, атарске путеве итд. Тренутно је на снази 339 уговора о закупу, а просечна постигнута цена за све уговоре је 372 евра по хектару. У 2023. години ћемо у закуп понудити око хиљаду хектара земљишта која су груписана у 303 јавна надметања. Након усвајања програма у Скупштини, приступиће се закључењу уговора са сточарима по основу права пречег закупа, након чега ће за сво остало земљиште бити спроведене јавне лицитације, закључио је Киш.

До краја данашње седнице, одборници Скупштине општине Апатин су усвојили и друге тачке дневног реда, међу којима су махом били финансијски извештаји за прошлу и планови рада за текућу годину Месних заједница и установа чији је оснивач Општина Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *