ODRŽAN FORUM ŽENA SPS ZA ZAPADNOBAČKI OKRUG

APATIN DRUŠTVO POLITIKA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA
U okviru međunarodne kampanje “16 Dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja se sprovodila od 25. novembra do 10. decembra, Forum žena Opštinskog odbora SPS – Apatin organizovao je tribinu u Velikoj sali Skupštine opštine Apatin.
Učesnike skupa, u ime domaćina, pozdravila je Zorica Balać, predsednik Foruma žena SPS – Apatin i Foruma žena SPS za Zapadnobački okrug, a potom, između ostalog, govorila o potrebi da sve one za koje znamo da trpe nasilje ohrabrimo da prijave nasilnika.
Poučno predavanje potom su održali diplomirani socijalni radnik Nikolina Sučević i psiholog Duško Bursać iz apatinskog Centra za socijalni rad.
– Evidentan je porast prijava. To znači da se žrtve više osnažuju da prijave nasilje. Danas se slučajevi nasilja u porodici brže i bolje sankcionišu, razvijena je mreža podrške i saradnja između Centra za socijalni rad i drugih institucija, kao što su: Dom zdravlja, Policijska uprava, Sigurna kuća u Somboru… Sve to omogućava veću uspešnost u rešavanju problema nasilja u porodici – rečeno je, između ostalog, tokom predavanja.
Govorilo se o Sigurnoj kući, čiji je predstavnik prisustvovao tribini, načinu njenog funkcionisanja, odnosno od prihvatanja žena i dece koji su doživeli nasilje u porodici, pa do izlaska iz nje.
– Sigurne kuće su mesto gde se žene i deca mogu skloniti iz nasilničkog okruženja. Žene moraju znati da, ukoliko su zlostavljane, mogu trenutno rešiti svoj problem. Imamo jako dobro povezanu saradnju svih institucija sistema i žene kroz boravak u Sigurnoj kući stiču samopouzdanje izgubljeno zbog, uglavnom, višegodišnjeg zlostvaljanja – rekla je Ružica Egelić.
Skupu su se obratile pokrajinski poslanik SPS i član Predsedništva FŽ Vesna Bijelić Francuski, koja je predsednik Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, kao i Marjana Maraš, narodni poslanik SPS, sekretar IO OO SPS u Vrbasu i predsednik Komisije za praćenje ostvarivanja rodne ravnopravnosti opštine Vrbas. One su, između ostalog, govorile o pokrajinskom mehanizmu za rodnu ravnopravnost, njegovoj ulozi u sprečavanju nasilja u porodici, aktivnostima, mogućnostima podrške i pomoći lokalnim samoupravama i aktuelnom stanju u oblasti prevencije i zaštite od nasilja nad ženama. Date su i odgovarajuće preporuke, gde je i ovom prilikom naglašeno da lokalne samouprave i opštine u Vojvodini imaju punu podršku svih pokrajinskih mehanizama.
Učešće u konstruktivnoj diskusiji uzeli su i predstavnici Doma zdravlja i Policijske uprave u Apatinu. Skupu su prisustvovali predstavnici Foruma žena SPS grada Sombora i opština Kula, Odžaci i Vrbas, predstanici lokalne samouprave, Komisije za rodnu ravnopravnost opštine Apatin, kao i predstavnici pojedinih institucija i udruženja građana sa područja opštine.
U Plavoj sali SO Apatin, nakon tribine, održan je radni sastanak Foruma žena SPS za Zapadnobački okrug sa gostima, kojim je predsedavala Zorica Balać, gde su dogovorene buduće aktivnosti.
Forum žena SPS Apatin,2014Forum žena SPS Apatin,2014