ОД СУТРА МОГУ ДА РАДЕ И УГОСТИТЕЉИ У ЗАТВОРЕНИМ ОБЈЕКТИМА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Од сутра угоститељски објекти у затвореном могу да почну да раде, до 22 сата, уз 50 одсто попуњености капацитета, уз поштовање дистанце од 1,5 до два метра и без музике, потврдио је након седнице Кризног штаба епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

Та мера ступа на снагу сутра од поноћи.

Тиодоровић је рекао да је седница Кризног штаба данас била кратка, али врло корисна.

„Имали смо пет, шест дана одмора и искористили смо то на најбољи начин. Било је лепо време, много опуштања, а здравствени систем је и даље спреман да за, око седам до 10 дана очекује појаву новооболелих, али не као што је био случај у претходном периоду”, рекао је Тиодоровић и додао да је опрез код медицинског дела Штаба нормалан, те да верује да га сви разумеју, преноси Танјуг.

„Вирус је ту, у нашем окружењу, присутан је и нисмо завршили с њим. Све остало што би могло бити предмет разговора, имаћемо на следећој седници наредне седмице, када ћемо на основу података, и после викенда, оценити ситуацију и да ли можемо очекивати да буде смиривања ситуације, са мање новооболелих”, рекао је Тиодоровић.

Он је додао је, ипак, висок број смртних исхода као последица коронавируса.

Попуштање мера уз велики опрез

Члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је данас да се прераним попуштањем мера не сме направити грешка и да се томе мора приступити са великим опрезом.

„Мора се ићи опрезно и постепено на основу егзактних податка здравственог система, клиничара и оцена свих служби”, рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре после седнице Кризног штаба одговарајући на питање да ли постоји свеобухватни план о релаксирању мера крајем маја.

Он је рекао да ће се о томе размишљати у наредном периоду и верује да ће до конкретизације доћи за 15 до 20 дана, али напомиње и да се све не може увек испланирати, преноси Танјуг.

Тиодоровић је рекао и да се са одлуком о отварању ноћних клубова и раду угоститељских објеката после 22.00 сата мора још сачекати и да се таква одлука мора донети веома пажљиво.

Он је рекао да је то тежак проблем који је прошле године довео до веома озбиљне ситуације и верује да су људи који раде у тим објектима свесни опасности које постоје.

„Они су припремљени за почетак рада, али сачекаће још мало. Када будемо имали, на пример, испод сто новопозитивних на дневном нивоу можемо да пустимо да све нормално функционише”, нагласио је Тиодоровић и додао да када се постигне колективним имунитет од 60 до 70 одсто, може се нормално живети, као што је то сада у Израелу.

Рекао је и да на Кризном штабу нису разматрани други захтеви о окупљањима или прославама, и да и даље вази мера да нема окупљања више од пет особа на једном месту уз поштовање свих правила.

Када су у питању бенефити за оне који су вакцинисани Тиодоровић је поновио став да свака одлука о бенефитима мора бити у складу са медицинским мерама и са правним нормама и у складу са заштитом људских пава.

„Ради се на томе да и они који из оправданих разлога нису могли да се вакцинишу морају да имају одређене бенефите уз негативан ПЦР тест”, казао је Тиодоровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.