ОД 10 ДО 200 ХИЉАДА ЕВРА -БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА И KРЕДИТИ ЗА МАЛЕ ПОЉОПРИВРЕДНИKЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Министарство пољопривреде Србије објавило је данас да са Светском банком (СБ) започиње пројекат доделе бесповратних средстава малим пољопривредним газдинствима и предузећима, као и модернизацију сопственог система за доделу субвенција.

За те намене Министарство пољопривреде ће до краја године исплатити 20 милиона евра и то кроз три јавна позива до краја године.

Први позив, који подржава секторе воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства управо је објављен, док ће наредна два бити у јулу и октобру.

Нови вид подршке биће авансно исплаћен пољопривредницима који буду испунили критеријуме, а један захтев може бити подржан са најмање 10.000 евра, а максимално 25.000 евра када је реч о пољопривредним газдинствима, док ће мала и средња предузећа моћи да рачунају на 12.500 до 200.000 евра.

Kако је оцењено, оно што је додатни квалитет овог пројекта је то што ће газдинства поред бесповратних средстава имати и кредитну подршку уз минимално сопствено учешће.

На овај начин биће постигнут и додатни вид контроле јер ће средства бити доступна само за оне чија идеја има перспективу у даљем развоју што ће процењивати у ресорном Министарству, али и у банкама које ће одобравати кредите.

Kако је раније најавио министар пољоприврде Бранислав Недимовић, средства ће бити пласирана кроз шему 50-40-10, односно корисници ће моћи да добију бесповратна средства у износу до 50 одсто од укупне вредности инвестиције, док ће 40 одсто финансирати из кредита код банака које су учеснице пројекта, а свега 10 одсто сопственог новца произвођачи ће дати у старту као сопствено учешће.

Истакнуто је да је додатна погодност овог вида подстицаја то што пољопривредник сав новац добија унапред, односно пре почетка саме инвестиције и нема никаву препреку за даље улагање већ ће новац трошити по унапред одобреном пројекту.

Овај нови начин подршке у пољопривреди пружаће могућност пољопривредним произвођачима и микро, малим и средњим предузећима за развој али према условима који се представљају пред њих.

Значајна пажња биће посвећена примени нових технологија и одрживом приступу ка животној средини, наведено је у саопштењу.

Међу приоритеним корисницима су жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним односно сиромашним општинама.

Предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал, али још увек мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде попут европских фондова за рурални развој ИПАРД.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *