ОД 1. ЈУЛА ВЕЋЕ АКЦИЗЕ НА ГОРИВО

EKONOMIJA IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Нове, увећане акцизе на гориво почец́е да важе од 1. јула, одлучила је Влада Србије.

Влада Србије, подсетимо, помало неуобичајено, одлучила прво да повећање акциза на гориво помери за 1. јун, иако је првобитном одлуком то било предвиђено за 1. фебруар.

Сада била померена за још месец дана. Акцизе су усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у 2019. години, па ц́е сада бити увец́ане за отприлике један динар.
Тако ц́е овај намет на бензин бити 57,10 динара по литру, евродизел 58,72 динара, док ц́е акцизе за гас бити 44,59 динара. За биогориво и биотечности акцизе ц́е бити 57,37 динара, а за остале нафтне деривате 68,45, преноси портал 021.

Дизел у Србији је појефтинио од почетка године, што је последица пада цене сирове нафте на глобалном тржишту.

Државне дажбине, у које спада и акциза, будући да су у малопродајној цени горива заступљене са више од 50%, свакако имају велики утицај на крајњу цену горива.

Подсетимо, осим акциза, у цену горива се урачунавају и посебне накнаде за обавезне државне резерве, ПДВ, накнада за енергетску ефикасност, маркирање горива…

Када од јуна крене усклађивање, држава ће по свакој литри бензина приходовати 57,1 динар, евродизела по 58,72, а течног нафтног гаса 44,59 динара.

Разне дажбине утичу на коначну цену, тако да је питање колико реално кошта гориво које сипамо у наше аутомобиле, када се одузму сви порези и намети. (Телеграф)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.