OBNOVA KAPELE PLEMIĆKE PORODICE FERNBACH

APATIN DRUŠTVO KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

Restauraciju kapele Fernbah, kod crkve Srca Isusovog, koju je izgradio je bogati trgovac i plemić Anton Fernbach 1875. godine, započela opština pre deset godina a sada je nastavljaju donatori zaokružujući kompleks kulturno-istorijske baštine.
Posle uređenja eksterijera i enterijera radove u kripti finansira grof Esteban Teleki de Szek, potomak ove porodice koji živi u Nemačkoj. On je izjavio da je restauracija: “ Trijumf protiv vandalizma i ignorancije“. -Zahvaljujem se opštini Apatin što neguje tradiciju nemačkih doseljenika i piscu Borisu Mašiću koji je inicirao spasavanje ovog sakralnog spomenika od izuzetnog značaja za istoriju -rekao je grof Esteban Teleki.
Ovih dana u kapeli traju intenzivni restauratorski radovi. Restaurator ovog prostora, Neven Popović, zaljubljenik u istoriju i vrstan majstor sa puno pažnje filigranski vraća svaki kamen u kripti na svoje mesto.- Vraćanje svakog kamena omogućava dalja istraživanja istorije ove znamenite porodice čiji dvorci i palate krase mnogobrojna mesta u Vojvodini-kaže Popović.
– Po prvi put u Vojvodini jedna opština je obnovila jednu porodičnu kapelu, sve ostale grobljanske kapele znamenitih porodica u Vojvodini su ruševine ili su nestale i opljačkane-ističe hroničar i pisac Boris Mašić, dodajući da se najnovijim radovima omogućava dalja restauracija koja će potpuno biti završena naredne godine. Zahvaljući dodatnim sredstvima donatora, sačuvaće se kulturno-istorijska baština Podunavskih Nemaca i postati nezaobilzna turistička atrakcija grada-smatra Mašić.
Restauracijom ove Kapele, uredjenjem groblja, obnovom crkve Srca Isusovog u Apatinu, uređenjem kuće Adama Berenca i otvaranjem muzeja Podunavskih Nemaca.- Sve su jača mišljenja da ovaj prostor treba staviti pod zaštitu države kao dragocenu baštinu Podunavsko nemačke civilizacije koja definitivno nestaje iz ovog dela Evrope-kaže Mašić.

fernbah kapela-ap(1) fernbah iznutra kripta-ap(1)