OBILNE KIŠE U SRBIJI, POJEDINI DELOVI UGROŽENI ZBOG POPLAVE, U OPŠTINAMA ARILJE I LUČANI PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Obilne kiše i rast vodostaja s izlivanjem pojedinih reka očekuju Srbiju u narednih nekoliko dana.
Hidrometeorološki zavod Srbije već je za danas izdao upozorenje jer se očekuje da će u naredna 24 sata na području centralne i istočne Srbije pasti od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom.
– Od 7. do 10. marta očekuje se porast vodostaja. Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda on će prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava – stoji u hidrološkom upozorenju RHMZ.
U opštinama Arilje i Lučani proglašena je vanredna situcija jer su se izlile reke Moravica i Bjelica, pa je pod vodom većina saobraćajnica, domaćinstava, fabrika, škola…
Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani–Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen.
U toku protekle noći.na teritoriji opštine Lučani poplavljeno je preko 500 hektara obradivog zemljišta, Aktivirana su brojna klizišta zbog čega su posebno ugroženo nekoliko kuća u Puhovu, put u Grabu, i deo brda ispod Liške stene.
Na teritoriji opštine Lučani neprestano raščišćavaju ekipe JKP Komunalac, JP Direkcija, građani, vatrogasci, spasioni i opštinski štab za vanredne situacije, prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer reka i pritoke i dalje rastu.
Situacija je veoma teška jer vodostaj reke Bjelice ne jenjava, već je i dalje u porastu i preti da ugrozi još veći broj stambenih i privrednih objekata na teritoriji opštine.
I Požega je pod vodom. Kiša i dalje pada, pa se situacija pogoršava.