OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Crveni krst iz Apatina je sa svojim volonterima ispred Doma kulture, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze, podelio građanima edukativne flajere na ovu temu.

Građani su upućeni kako mogu da prepoznaju i spreče tuberkulozu.

Bolest se najčešće manifestuje na plućima, mada može da zahvati i druge organe: mozak, moždane opne, bubrege, creva, kosti, jajnike…

Prenosi se preko sitnih čestica koje bolesnik iskašljava u spoljašnju sredinu te je stoga zarazan samo oboleli od plućne tuberkuloze. Zaraza ne znači i bolest, a svega se 10% onih koji se inficiraju i razboli od aktivne tuberkuloze.

Faktori rizika za nastanak te bolesti jesu: HIV infekcija, imunokompromitujuća stanja, pušenje, smanjena telesna težina, zloupotreba alkohola i/ili droge, socijalno ugrožene kategorije stanovništva, zatvorenici, stanovanje u zajednici s tuberkuloznim bolesnikom.

Najčešći simptomi tuberkuloze jesu: malaksalost, gubitak apetita i mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena temperatura uz kašalj koji je najčešće suv i uporan, a ređe praćen iskašljavanjem sluzi, gnoja ili krvi.

Otežano disanje može biti prisutno ako je bolest uznapredovala, a bolovi u grudima javljaju se ukoliko je zahvaćena plućna maramica. Ako su zahvaćeni drugi organi, bolest se manifestuje tegobama vezanim za njih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *