OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U DRUGOM SVETSKOM RATU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata opštine Apatin organizovao je tradicionalno polaganje venaca na spomen-obeležja palim borcima NOR-a, Crvene armije, žrtvama rata 1941-1945. i poginulim borcima rata 1990-1999. godine, koji su svojim primerima herojstva položili živote na oltar otadžbine, a datum kada je nacistička Nemačka kapitulirala obeležen je danas i velikim brojem drugih manifestacija u Srbiji.

BenQ Digital Camera

Predsednik SUBNOR-a opštine Apatin, Stevo Drača, održao je nadahnut govor pred prvoborcima i borcima NOR-a, borcima rata 1990-1999. godine, potomcima učesnika NOR-a, poštovaocima i članovima SUBNOR-a, članovima porodica i rodbine poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, rezervnim vojnim starešinama i velikim brojem okupljenih građana.

BenQ Digital Camera

– Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja. U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno je oko 1,7 miliona ljudi i dece – rekao je, između ostalog, Drača.

BenQ Digital Camera

Obeležavanju ovog istorijskog datuma prisustvovali su pripadnici Prvog centra za obuku Vojske Srbije iz Sombora, počasne jedinice Vojske Srbije, kao i učenici i nastavnici Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Apatina, koji su položili cveće na biste narodnih heroja i spomenik ispred apatinskog Doma kulture.

BenQ Digital Camera

Na spomenik, spomen-ploče i biste narodnih heroja vence su položile delegacije: Skupštine opštine Apatin, SUBNOR-a opštine Apatin i delegacije mesnog udruženja SUBNOR-a, Prvog centra za obuku Vojske Srbije iz Sombora, Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Apatin, delegacija Socijalističke omladine opštine Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca rata 1990-1999. godine.

Venci su istovremeno položeni i u naseljenim mestima Sonta, Svilojevo i Kupusina, a na spomen-obeležje na prigrevačkom Trgu heroja venci će biti položeni u nedelju, 12. maja, u sklopu programa “Majskih svečanosti”.

Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *