ОБЕЛЕЖАВА СЕ БАДЊИ ДАН ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Хришћански верници који празнују Божић по Грегоријанском календару данас славе Бадњи дан и Бадње вече.

Бадњи дан, Бадње вече или Бадњак је назив дана пре Божића када се слави рођење Исуса Христа. Име му долази од речи бдети, јер се на Бадњи дан, као и на Бадње вече, симболично чека Христово рођење.

На Бадњи дан се уређује кућа за Божић, кити се божићно дрво и пеку се колачи. Традиционално се пости и не једе месо, иако Kатоличка црква пост не сматра обвезним.

Бадњак такође представља пањ или кладу која се традиционално палила на огњишту уочи Божића.

Божић, дан када је према предању рођен Исус, у петак 25. децембра прославиће Римокатоличка, протестантска и англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле грегоријански календар.

Заједно са Ускрсом и Духовима, Божић спада у три највећа хришћанска празника.

Божићно славље траје неколико дана – код римокатолика, све до празника Света три краља, 6. јануара.

Према Библији, Исус Христос је Син Божји, којег је родила јевица Марија, безгрешним зачећем путем Светог духа, у граду Витлејему.

Будући да се у Новом завету не наводи када се тачно родио Исус, први хришћани нису славили Божић, него само Ускрс. У прво време постојања хришћанске цркве, Божић и Богојављење су прослављани у исти дан, а празник је називан Епифанија.

Божић је почео да се слави у Риму, према многим изворима, на дан када се претходно славило рођење паганског бога сунца, Сола.

У Римокатоличкој цркви у ноћи између Бадњег дана (24. децембра) и Божића (25. децембра) служи се света миса која се зове поноћка.

Драгим пријатељима, хришћанској браћи који данас славе Бадњи дан и дочекују Божић, радио Дунав жели пуно здравља радости и среће!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *