NESTAŠICA POVRĆA U EVROPI NIJE ZNATNO UTICALA NA CENE POVRĆA NA NAŠIM PIJACAMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Evropi nestašica povrća zbog poplava, mraza i snega koji su zadesili Španiju, glavnog snabdevača povrćem, zabrinjava kupce. I neke druge evropske zemlje ove zime su u deficitu kad je ova namirnica u pitanju. Cene su drastično povećane, a evropski potrošači strahuju da će i ostati visoke.

Apatinski poljoprivrednici su mišljenja da na nas ova evropska kriza nestašice povrća neće bitnije uticati.

-I kod nas je cena viša nego što bi bila da su na pijacama trenutno domaći proizvodi, ali ne bi trebalo da strahujemo od nestašice ili nekog znatnijeg porasta cena, naši zakupci ne uvoze velike količine povrća, mišljenje je jednog od apatinskih poljoprivrednika.

Svake zime cena svežeg povrća bude viša, a kakva je situacija ove godine otkrili smo na Zelenoj pijaci u Apatinu.

Kilogram svežih krastavaca košta od 110-150 dinara, ali je trenutno ponuda loša, cena paradajza se kreće oko 150 i više dinara. O cenama na našoj pijaci, apatinski prodavci nisu baš bili raspoloženi da komentarišu, osim što su uglavnom mišljenja da će biti mnogo povoljnije već početkom proleća.

-Tikvice em što su skupe, em ih nema, kilogram ove namirnice se na većim pijacama kreće oko 300 dinara, kilogram crnog luka košta od 40-50 dinara, glavica zelene salate 60-70, za naš sajt je rekao jedan od prodavaca na apatinskoj Zelenoj pijaci.

Poljoprivrednici tvrde da, kada njihov rod u aprilu stigne, cene će kod nas padati.

Agroekonomsti se slažu da će problem deficita ranog povrća kod nas moći da ublaže domaći proizvođači, sa nižim cenama, bar kada su u pitanju naše potrebe.