NAJBOLJI VOLONTERSKI PROJEKAT -„NAŠA ZAJEDNIČKA ULOGA“

KULTURA

Resurs centar za Zapadnobački, Južnobački i Sremski okrug, Somborski edukativni centar u saradnji sa Kancelarijom za mlade grada Sremske Mitrovice, Novosadskim humanitarnim centrom i Bečejskim udruženjem mladih i uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, u okviru programa MLADI SU ZAKON tokom 2016. godine finansijski je podržao 15 projekata.

Za najbolje realizovani omladinski volonterski projekat ova tri okruga, komisija je izabrala projekat “Naša zajednička uloga” realizovan od strane neformalne grupe Prijatelji glumci iz Apatina.

Neformalna grupa Prijatelji glumci koju čine članovi Dramskog studija Centra za kulturu i obrazovanje, Dramskog studija Opštinskog kulturnog centra Apatin, Dramske sekcije Gimnazije Nikola Tesla iz Apatina i Dramske sekcije Somborskog edukativnog centra.

Početkom septembra meseca u Apatinu je održan dvodnevni trening na temu diskriminacije u okviru kog su i napravljene glumačke improvizacije na zadate teme iz kojih je kasnije proistekla ova predstava.

U pitanju je pozorišni omnibus od četiri scene, svaka na temu jedne vrste diskriminacije. Tekst i režija predstave autorsko su delo članova predstave. Predstava je premijerno odigrana 20. oktobra u OKC Apatin čime je projekat u okviru programa Mladi su zakon okončan, međutim predstava se igra i dalje. 30. novembra odigrana je u Domu kulture u Sonti, a 10. decembra će biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta Sombor, a u planu je da se predstava i u narednom periodu igra. U projektu su pored 12 glumaca učestvovali i kooridnatori dramskih trupa, stručni saradnici i tehničari što čini ukupno 20 ljudi, kako mladih od 15 do 30 godina, tako i drugih koji su doprineli ovom projektu.

Izvor: Somborski edukativni centar