NA KILOMETARSKOM PLATNU SLIKA DUNAV

APATIN DRUŠTVO KULTURA SRBIJA VESTI VOJVODINA

 Ana Tudor, slika Dunav akrilnim bojama, na platnu dužine jedan kilometar, koje će moći da se izloži na otvrenom prostoru.

-Odlučila sam da oslikam reku Dunav na platnu dugom čitav kilometar.Do sada sam uradila  250 metara i neću odustiti iako bez sponzora nisam u mogućnosti kupiti potrebno platno i akrilne boje-kaže Ana, koja je do sada sve kupovala od sopstvenog novca.Ideju da na platnu dugom jedan kilometar oslika pejzaže sa Dunava, od izvora do delte, dugo je u njoj sazrevala.

-Odrasla sam pored  Dunava, Sonta je moje rodno mesto,  Apatin moja opština, a 1965. godine na venčani put sa suprugom sam plovila Dunavom. Bila sam očarana lepotama krajolika i netaknute prirode pored koje smo plovili.Treba li dalje objašnjavati zbog čega sam želela da naslikam ovu najdužu sliku.Mislim da bi ova neobična slika mogla biti dobra promocija ovog kraja i ruralnog turizma –kaže Tudorova i dodaje:-   Verujem da bi ovo platno bilo izazov mnogima da posete Apatin,a platno bi se moglo postaviti uz put za banju „Junaković“ ili na obali Dunava da ga vide putnici belih lađa koji prolaze ili pristaju  u Apatinu. Na slikarskom platnu sa akrilnom bojama garantuje  mogućnost da platno bez oštećenja može da se izloži  na otvorenom prostoru. Možda nekom to izgleda luda ideja , međutim, ja u nju verujem- rekla je Ana Tudor,dodajući da bi bilo šteta da zbog nedostaka novca ovu sliku mora seći na komade i tako je prodavati. Projekt nije jeftin jer samo za deset metara platna treba izdvojiti sto evra, a uz akrilne boje i skuplje. Ana koristi i prostor Šokačkog doma u Sonti da radi na platnu a deo  je u njenoj kući

Kulturno-prosvetna zajednica Hrvata „Šokadija“ u Sonti, koja je podržala je ideju Ane da organizuju likovnu koloniju svake godine u Sonti, će podržati i ovaj projekat, ali  neće imati dovoljno sredstava te se očekuje pomoć opštine, pokrajinskih i republičkih institucija kulture..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *