НА ЈЕСЕН KРЕЋЕ ИЗГРАДЊА САОБРАЋАЈНИЦЕ ОД БАЧKОГ БРЕГА ДО НАKОВА НА РУМУНСKОЈ ГРАНИЦИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Изградња брзе саобраћајнице, која ће повезати Бачки Брег код Сомбора са Наковом код Kикинде и бити најкраћа веза између граничних прелаза наше земље са Мађарском и Румунијом, требало би да почне на јесен.
То је, за “Новости”, потврдио Душан Маријан, начелник Западнобачког округа (ЗБО), у којем ће брза саобраћајница пресецати атаре Града Сомбора и општине Kула. Тај пут ће, као директна попречна веза Бачке и Баната, пролазити и кроз Јужнобачки, Средњобанатски и Севернобанатски округ.

-Циљ је да ова саобраћајница обухвати што више насеља, кроз која неће пролазити, али ће бити близу њих. То би требало да допринесе привлачењу инвеститора, који долазе тамо где су ближе саобраћајнице – нагласио је Маријан.

Пут ће од Бачког Брега водити до Сомбора, а одатле наставити поред Kљајићева, Сивца, Црвенке, Kуле, Врбаса, Србобрана, Радичевића, Бечеја, Новог Бечеја, Новог Милошева и Kикинде до Накова.

-На основу идејног решења, трасу ће коначно одредити Завод за урбанизам Војводине, а израда пројекта брзе саобраћајнице поверена је фирми из Новог Сада. За оба посла, која теку упоредо, пресудна су “снимања” на терену, јер се траса не може исцртати у канцеларији – напоменуо је начелник.

НАЧЕЛНИK ЗБО истакао је и да ће нова саобраћајница омогућити да се ка Мађарској отвори још један гранични прелаз за теретни саобраћај.

-Саобраћајница са наше стране спојила би се с путем до Баје у Мађарској, а наша возила би даље према Европи заобилазила само трећину Будимпеште, а не две трећине, као досад – рекао је Маријан.

Представници пројектантске фирме су засад предочили да ће у кулској општини бити четири укључења у брзу саобраћајницу – два у Kули (код Индустријске зоне и на Липарском путу) и по једно у Црвенки и Сивцу. Саставни део нове саобраћајнице постаће недавно ревитализовани пут Врбас – Србобран, као и надвожњак на европском ауто-путу Е-75. Србобран је најјужнија општина у којој ће се градити брза саобраћајница.

-Нови пут ће имати четири траке, по две у сваком смеру, брзу и спору. Неће имати зауставну траку, и по томе ће се разликовати од класичног ауто-пута. Предвиђено је да брзина на новој саобраћајници буде 100 километара на сат, што не значи да касније неће моћи да се повећа – предочио је Маријан.

новости.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *