MOŽDANI UDAR-PREPOZNAJTE SIMPTOME NA VREME

APATIN DRUŠTVO VESTI

Stručnjaci savetuju da upravo ovih dana zbog naglog porasta temperature treba obratiti pažnju na sopstveno zdravlje. Između ostalog i na mogućnost moždanog udara koji je sve učestaliji ne samo kod starijih nego i  kod mladih ljudi. Tragom ove teme razgovarali smo sa lekarima apatinske Hitne službe  koji su za naš radio rekli da pacijent koji primeti poremećaj govora, pojavljivanje duplih slika, utrnulost jedne strane tela, odnosno lica, treba obavezno da se obrati za pomoć pozivom broja Hitne pomoći.

– Ako je kod pacijenta primećen poremećaj govora, duple slike, utrnulost jedne strane tela ili lica, iznenadna slabost, jaka glavobolja, potrebno je odreagovati na vreme i pozvati Hitnu pomoć, jer ovi simptomi ukazuju na mogućnost moždanog udara. Moždani udar odnosno šlog je urgentno stanje i potrebno je zbrinuti ovakvog pacijenta u toku 24 sata, rekli su nam u Hitnoj pomoći Apatin.

Iako mnogi misle da moždani udar “pogađa” samo one starije, situacija je drugačija poslednjih godina, moždani udar sve češće pogađa mlade, što naročito zabrinjava doktore, jer ukazuje na činjenicu da su pod sve veći stresom, bolesniji, ali i da ne vode dovoljno računa o svom zdravlju, tvrde stručnjaci.

Moždani udar je u Srbiji prvi uzročnik umiranja kod žena, a drugi kod muškaraca. Pacijenti su sve mlađi, razlog je uglavnom prekomerna gojaznost, hronični stres, neredovna fizička aktivnost i nepravilna ishrana, čemu su izloženi, zbog ubrzanog načina života.

Ako se pacijentu pruži adekvatna lekarska pomoć u prva tri do četiri sata posle izlivanja krvi, veliki deo tegoba i posledica moguće je izbeći.