МОМЦИ ИЗ АПАТИНА ИЗРАЂУЈУ ЏЕМПЕРЕ „РЕВОЛВЕР-ПУЛОВЕР“

APATIN DRUŠTVO VESTI

Млади људи имају идеја, а често и довољно одважности да се окушају у ономе што желе да раде. Не оптерећују се унапред неуспехом и не плаше се опробати у нечем новом. Тако су Апатинци браћа Шћекић, Стефан и Филип, који сада живе и студирају у Новом Саду, решили да се упусте у предузетничке воде, у нечем старом, али на иновативан и свој начин.

У послу који је некада био одлика нашег града и једна од индустријски развијенијих грана – израда трикотаже, односно, џемпера, видели су изазов и шансу за себе. Израду џемпера какве памтимо препустили су времену заборава, а тржишту су понудили нешто потпуно транформисано и ново. Свој „РЕВОЛВЕР-ПУЛОВЕР“.

Удружили су се са пријатељима дизајнерима и „бацили“ на осавремењавање овог одевног предмета, толико потребног у ове зимске дане. За производњу користе машине које су старије од њих.

– Крајем новембра прошле године нашли смо се са пријатељем из Апатина који је наследио фабрику за израду плетива, са машинама још из оних, комунистичких времена, рекао је Стефан Шћекић, дизајнер џемпера.

– Стефан је био у Белгији где изузетно цене рад на тим старим машинама. Код њих је то „ин“, а код нас је то свакодневица, или стварност, рекао је Филип Шћекић, дизајнер џемпера.

Из разних, већ добро познатих разлога, Србија је остала заглављена у времену. Код нас нема других машина за израду трикотаже. И, управо у томе, што овде имамо оно што други данас цене, а сами немају, браћа су видела своју шансу.

Креирање дизајна џемпера поверили су пријатељима, углавном дизајнерима уметности, а на себе преузели део израде, односно, производње. Стефан и Филип Шћекић упустили су се у посао о коме су мало, или нимало знали, али довољно храбри да верују у своју идеју.

– Први пут смо се сусрели са овим послом и нисмо могли знати како ће то изгледати на џемперима. Дизајнери нам рад шаљу у једној форми, а онда када изађе из машине за плетење, он има другу димензију и форму, каже Филип.

– Сваки дизајнер је послао неки свој рад, а у посао смо кренули са осам различитих идеја. Седам дана смо, буквално, од ујутро до увече израђивали џемпере. Машине на којима радимо су из некадашње Источне Немачке и у њих морате укуцати оно што желите да направе, каже Стефан.

Браћа Шћекић су се одлучили на јарке и упечатљиве боје, допадљиве њиховој генерацији, са порукама које носе мисли и изреке младих, мудролије из њиховог живота. Идеја да све то заокруже називом револвер, кажу, стигла је из данашњице.

– То је свакидашња прича овог поднебља, али наше оружје је другачије, испаљује цвеће, срца и стикере. Људи треба да верују и то што су замислили да раде на реализацији, шта год то било. Оно што је такође битно је да окупљају добре људе око себе, рекао је Филип Шћекић.

Брађа желе да израђују џемпере који ће се допасти свим генерацијама, не само младима, зато вредно наставају свој рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.