MINISTRI MLADEN ŠARČEVIĆ I ANA BRNABIĆ JUČE POSETILI SOMBOR

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Informatika ulazi u peti razred kao novi program i somborska Gimnazija „Veljko Petrović“ je s razlogom dobila odobrenje da u narednoj školskoj godini otvori odeljenje za infornmatičare, ovo je juče izjavio Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, posle sastanka sa čelnicima grada Sombora i obilaska ovdašnje gimnazije.

Osim toga, preko 800 studenata dogodine biće na  budžetu, što znači da je pokrenut veliki posao na reformi obrazovanja.

– Za dualno obrazovanje na srednjoškolskom nivou je mnogo veće interesovanje kompanija nego što smo očekivali. Do sada je 1.836 kompanija već potpisalo neke vrste ugovora , a još 300 njih se javilo naknadno. Formirano je 19 novih profila na kojima će se školovati oko 19.000 učenika, što je veliki skok -istakao je Šarčević.

Kao predsednica vladinog Saveta za infarmacione tehnologije, ministarka državne uprave i lokalne samouprave,Ana Brnabić, naglasila je da je Gimnazija „Veljko Petrović“ veoma uspešna u Informacionim tehnologijama IT  i posle Matematičke gimnazije u Beogradu najbolja je u Srbiji, što potvrđuju rezultati  sa domaćih i međunarodnih takmičenja.

– Sombor je fantastičan posao završio u prenosu matičnih knjiga u elektronsku formu što je i preduslov za uvođenje e-uprave, te postao jedna od retkih lokalnih samouprava u Srbiji koje su proglasile i jedinstveno matično mesto, čime će ubuduće prenos matičnih knjiga u elektronski oblik u centralnom sistemu biti mnogo brži i efikasniji- naglasila je ministarka Brnabić.

– Informatički smerovi, su prvobitno zamišljeni da stratuju kao ogledni programi u četiri univerzitetska grada (Beograd, Novi Sad , Niš i Kragujevac), međutim sagledavši sve, ovaj program je proširen i na Sombor, Sremsku Mitrovicu Šabac, Užice Jagodinu, Požegu… dakle ukupno  12 gradova i 15 škola- kazao je Šarčevć.