МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ОБИШАО ПОЉОПРИВРЕДНА ГАДИНСТВА У СОНТИ, СВИЛОЈЕВУ И ПРИГРЕВИЦИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић данас је са заменицом председника општине Апатин, Дубравком Kораћ посетио сеоска газдинства породице Стојаковић у Сонти, Мацановић у Свилојеву и домаћинсто Дејана Чуле, повртара из Пригревици где је разговарао са ратарима и фармерима и упознао их са решењима које нуди ресорно Министарство у отклањању њихових проблема.

Недимовић је у разговору са домаћинима истакао, да је у припреми нови сет закона који ће регулистати статус пољопривредника, као и нови конкурси којима ће држава помоћи куповину механизације и стимулације за млађе од 40 година који желе да се баве пољопривредом.
-Спремили смо сет закона који се тичу пољопривредног земљишта и статуса пољопривредника, јер они су у једном тренутку третирани попут предузетника, у другом као физичка лица. Са новом изменом закона о пензијско-инвалидском осигурању која у будућности треба да дође на дневни ред желимо да прекинемо праксу од 1986. године по којој је свеједно да ли имаш 1 или 100 хектара, јер плаћаш исте доприносе. То је могло у СФРЈ да функционише али данас није примењиво. Оно што је још ново јесте конкурс за млађе од 40 година који први пут желе да се баве пољопривредом. Поред тога, у децембру ћемо имати јавни позив за куповину трактора који су потребни у Србији. Мислим да су ово две јако важне мере, рекао је Недимовић.

Недимовић је најавио да ће министарство почети да контролише квалитет државног земљишта које се пољопривредницима даје у закуп.
-Јако је важно да људи који су у закупу земљишта знају да ћемо следеће године радити нулто стање земљишта и то са циљем да утврдимо какав је квалитет земљишта са аспекта хумуса и свих осталих карактеристика које су важне за пољопривредну производњу. На крају закупа ћемо поновити контролну земљишта, ако је неко унапредио његов квалитет добиће награду тако што ће му се умањити закуп, а ако је погоршао квалитет земљишта добиће казну и то такву да више никад неће моћи да добије земљу. То је због тога што је у последњих 20 година давањем земљишта у закуп на 1 годину, земљиште у потпуности девастирано. За 0,5 одсто је смањен квалитет хумуса на пољопривредним земљиштима на територији Војводине, истакао је Недимовић.

Заменица председника општине Апатин, Дубравка Kораћ изразила је задовољство посетом министра Недимовића пољопривредницима општине Апатин.

-Пољопривредницима је омогућено да у непосредном разговору са министром изложе своје проблеме, и то је од великог је значаја за њих. Она је најавила да ће до краја године министар пољопривреде поново посетити општину Апатин када ће се разговарати о пројектима које реализује локална самоуправа.

-Општина Апатин на име закупа државног земљишта остварује значајне приходе који ће у буџету за наредну годину бити планирани за уређење атарских путева, субвенције сточарима и пчеларима, као и за субвенције краткорочних кредита пољопривредницима, изјавила је Kораћ.

Дејан Чуле, повртар из Пригревице, узгаја поврће на отвореном на површини од 20 јутара.- Обрадовала ме је посета министра Недимовића. Према ономе шо сам чуо, држава дугорочно издаје земљиште у закуп уколико уложимо у систем за наводњавање. То ме је заинтересовало и вероватно ћу уз инструкције и помоћ општинског одељења за пољопривреду кренути у реализацију.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *