MEŠTANIMA APATINSKIH SELA OTEŽANO PLAĆANJE ILI PREUZIMANJE UPLATA ZBOG GAŠENJA BANAKA I UPLATNIH MESTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Koliko život u selu ili varošici može biti lep i imati prednost nad velikim gradskim sredinama, prvenstveno zbog usporenijeg tempa života i onog- sve je “nadohvat ruke” isto toliko ovo može da bude zabluda. Odavno selo nije mirno utočište i raj na zemlji. A ni varošica.

Jeste da  nema gradskog prevoza samim tim ni izduvnih gasova, nema neke posebne buke, svi se poznaju, komšije ispomažu. Deca odrastaju u zdravijoj sredini makar za nijansu sigurniji nego u velegradu. I to je skoro sve.

Meštani okolnih sela su već duže vreme u situaciji da jednostavno moraju da dođu u Apatin iz više razloga. Poseta lekaru, jeftinije cene i bogatija ponuda velikih marketa u odnosu na male prodavnice koje skoro pa da nestaju u selu i u gradu, gubeći bitku sa velikim prodajnim lancima. Ne smemo da zaboravimo ni one najstarije meštane Sonte, Prigrevice, Kupusine i Svilojeva. Minimum dva puta mesečno su u Apatinu, makar da “podignu penziju”. Viđamo ih od ranih jutarnjih sati u redovima ispred banaka, zabrinute da li će na vreme stići na prevoz čije linije i nisu česte koliko bi trebalo da budu.

Upravo iz ovog razloga smo razgovarali sa sekretarima Mesnih Zajednica apatinskih sela, pokušavajući da saznamo da li postoje uplatna mesta, bankomati, pošte… koja bi itekako olakšala život meštanima okolnih sela.

Situacija u Sonti je možda i najbolja. Renata Kuruc sekretar Mesne Zajednice ovog sela je za naš sajt i radio rekla da meštani imaju gde da vrše uplate  ili podignu svoj novac

-U selu imamo radnu jedinicu poštanske službe, koja nikad i nije gašena, sami smo obezbedili prostor za poštu i adaptirali je, imamo i platni promet koji radi pri jednoj privatnoj firmi, u pitanju je agencija za knjigovodstvo. U selu postoji i jedan bankomat.

U Prigrevici po rečima sekretara MZ Prigrevica Stojana Zorojevića za sada radi samo Pošta odnosno radna jedinica poštanske službe. U Svilojevu meštani takođe imaju samo poštu reči su sekretara MZ ovog sela Željka Rašete. I naposletku Kupusina, selo koje je nekada makar na oko, delovalo kao omanji grad, jedino uplatno mesto je radna jedinica poštanske službe.

U samom Apatinu je daleko bolja situacija, neke banke su opstale, neke se ugasile, ali ne može da se kaže da ih nema. EFG, Komercijalna, banka Intesa, Vojvođanska, Societe General banka, Pošta, SDK, građanima je dostupno i više od deset bankomata na kojima u svako doba mogu podići novac.