MEMORIJALNI KONCERT POSVEĆEN LIDIJI JANKOVIĆ

APATIN KULTURA VESTI

Sinoć je u velikoj sali Opštinskog kulturnog centra povodom godišnjice smrti Apatinke Lidije Janković održan Memorijalni koncert ,,Lidija”. Ovom koncertu pored domaćina Gradskog hora ,,Jedinstvo” iz Apatina u kojem je Lidija Janković pevala, bila predsednik, dirigent i korepetitor, nastupili su i Srpski hor ,,Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina, vokalna grupa OMŠ ,,Stevan Hristić” iz Apatina, kao i Vasa Stajkić, bariton i prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Veliki broj prijatelja, poznanika, rodbine i poznavalaca njenog rada okupilo se sinoć u Kulturnom centru kako bi uveličali ovaj memorijalni koncert i odali počast preminuloj Lidiji Janković.

-Lidija je bila jedan od prvih akademskih muzičara u Apatinu koja je po završetku Muzičke akademije u našem gradu razvila bogatu kulturno-umetničku delatnost muzičkog pedagoga , dirigenta, organizatora ali i hroničara. Bila je profesor Muzičke kulture u apatinskoj i somborskoj gimnaziji ali i u Muzičkoj školi Stevan Hristić u Apatinu, gde je od 1978. do 1991. godine obavljala posao direktora. Pored dirigentskog rada sa gradskim horom, Lidija je vodila i tamburaški orkestar a za života je pokazivala i veliko interesovanje za rešavanje različitih kulturnih pitanja kroz svoju angažovanost zamenice predsednika opštine Apatin. Pred kraj života izdala je dve monografije o horu „Jedinstvo“ kao i o Muzičkoj školi „Stevan Hristić“, kazala je Sanija Sekicki, članica Gradskog hora „Jedinstvo“ u svom obraćanju publici.

Koncert je otvoren nastupom gradskog hora „Jedinstvo“ koji je izveo pažljivo odabrane kompozicije domaćih i stranih autora, a prva numera sa kojom su nastupili je starogradska narodna pesma ,,Tiho noći”, koju je Lidija neizmerno volela i koju je uvek rado pevala na svim druženjima među članovima hora.
Nastupio je profesorski kvartet OMŠ ,,Stevan Hristić” iz Apatina- Nandor Kolesar, Laslo Dieneš, Nebojša Dražić i Duško Mešinkovski, Srpski hor ,,Sveti Serafim Sarovski” iz Zrenjanina i Vasa Stajkić, bariton i prvak opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Ceo koncert je izveden a kapela horski, bez instrumentalne pratnje.

Memorijalni koncert u čast Lidije Janković inicirala je njena rođaka Vini Janković Dozet, a učesnici i posetioci zaista su odali počast jednoj umetnici i velikom muzičkom radniku i čoveku koja je ostavila traga u apatinskoj istoriji.