MASOVNO TROVANJE PČELA U KLJAJIĆEVU

APATIN HRONIKA VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Pesticidi glavni trovači?

Ratko Bradić ostao bez 130 košnica. To je katastrofa, neću moći godinama da se oporavim, kaže ovaj pčelar

Na zapadu Bačke, pre svega u Kljajićevu, drama zbog ugunuća velikog broja pčela. Ratko Bradić iz ovog mesta kod Sombora, pre nekoliko dana se šokirao kad je ugledao uginule pčele u košnicama. Ostao je čak bez 130 košnica!
-Ovo je veliko trovanje pčela i velika šteta za sve nas, pčelare. Za mene posebno. Godinama neću moći da se oporavim. Nažalost, i dalje nalazim uginule pčele. Pčelinja društva bila su u najvećem razvoju posle cvetanja uljane repice i bagrema, spremnih za razrojavanje i prodaju paketnih rojeva.Ali, sve je sada uništeno – jadikuje Bradić.
– Košnice su smeštene između Kljajićeva i Malog Stapara, pored Bačkog kanala.Pčelarstvom se bavim punih 20 godina, ali ovako nešto ne pamtim. Istina, 2011.godine imao sam manju štetu na pčelinjaku kod Apatina. Svake godine se dogodi trovanje pčela, ali nikad nije bilo ovakvih razmera. Kako je krenulo sa prskanjem useva jakim pesticidima, i ljude će otrovati…


Mnogi nekontrolisano prskaju useve svakojakim zaštitnim sredstvima, i to postaje zabrinjavajuće. Izgleda da su uzaludna upozorenja stručnjaka na oprez prilikom upotrebe pesticida.Zasad se ne zna kako je došlo do ovog masovnog pomora pčela iz košnica, ali se pretpostavlja da su glavni krivci pestidici kojima su prskane okolne parcele. Materijalna šteta je velika.Na teren je izašla policija i snimila mesto pomora pčela, a fito sanitarna inspekcija je uzela uzorke kako bi ustanovila uzrok pomora.
Članovi Udruženja pčelara „Dunav“ iz Apatina skupili su 45 rojeva i uručili ih Ratku Bradiću kao prvu pomoć. Rade Stevanović iz ovog udruženja, čije je član i Bradić, kaže da jedini u Srbiji imaju „fond paketa“ rojeva pčela kojima priskaču u pomoć svojim članovima kako bi ublažili nastalu štetu.Dodaje da mnogi pčelari osiguravaju pčele od nepogoda, ali ne mogu i od trovanja.

PRSKANjE NEMINOVNO
-BAVIMO se poljoprivredom i od nje živimo.Da od korova ne prskamo voćnjake, kukuruz i soju, kao i bašte od raznih insekata, ne bi ništa rodilo.Od čega bismo onda živeli, kako bismo se prehranili – pitaju se žitelji ovog sela.- Mnogo smo uložili u ovogodišnju setvu. Nije nam jasno kako je došlo do uginuća pčela, mada se zna da one daleko lete…