МАЛЕ СОВЕ ИСПАДАЈУ ИЗ ГНЕЗДА- СПАСИТЕ ИХ ПОДИЗАЊЕМ НА СТАБЛO

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Јун месец је период када птићи разних врста птица крећу у први лет. Дешава се да не одмере добро висину или даљину па испадну из гнезда док јачају крила.

Наш суграђанин Душан Гладић је приметио малу сову утину, стару око три седмице, која је данас у главној улици испала из гнезда. Подигао је на грану где ће бити безбедна. Када буде гладна совица ће се јавити а родитељи ће је наставити хранити. То је поступак који треба учинити уколико се грађанима догоди да у пролазу примете птиће испале из гнезда, каже Бела Кањо, апатински орнитолог који је данас присуствовао враћању младе сове на стабло.

Није први пут да спашавам птице из гнезда, па су ме и овог пута звали. Уколико грађани виде младунче нека га само врате на гране. Оне су способне да се по њима веру и вратиће се у гнездо, а тако ћемо их сачувати од евентуалног напада пса или мачке, каже Душан Гладић.
Бела Кањо птице проучава пуних 46 година и каже да су сове утине веома корисне за човека и да их требамо чувати. У Апатину их има на неколико места у главној улици и Апатинци их увек могу видети, око „Арта“, „Пчелице“ или „Коктела“, а има их и у другим улицама.

Ове сове се хране глодарима, највише мишевима. Од једног пара утина имамо толико користи, а тога нисмо свесни. У главној улици има увек најмање два до три гнезда утина, а зими на једном стаблу некада буде по 15 јединки. Немамо их тако пуно као Кикинда, али требамо бити поносни на популацију сову у нашем граду и заштити их, каже Кањо. Када ће сове кренути у први лет зависи од много фактора: каква је година, температура ваздуха, како су храњене.

-Број птића у гнезду зависи од градације глодара. Ако је више глодара биће и више птића у гнезду, и обрнуто. Оне су најбољи показатељ какво је стање популације глодара у години, рекао је Кањо.

Утина или мала ушара спада у сове средње величине у дужина тела јој се креће од 31 до 40 цм. Има распон крила од 85 до 100 цм. Просечно је тешка до 350 грама. Препознатљива је по томе што на округлој глави има „ушке“, уздигнуто перје које подсећа на уши. Уобичајено је црне, браон, сиве, крем и беле боје, односно њиховом
комбинацијом. Зими се, због недостатка хране, скупља у јата. Спада у грабљивице која ноћу лови плен, док преко дана седи скривена у круни дрвећа. У исхрани мале ушаре доминирају волухарице, мишеви, пацови, гуштери, мање ласице, слепи мишеви, ровчице и
кртице. Зими, у недостатку хране, једе и ситне птице. Младунци се оглашавају пиштањем које подсећа на шкрипу врата. Мужјак се оглашава тихим хукањем и најчешће се чује у периоду јануар-март, у време удварања. Женка полаже три до пет јаја у гнездо из којих се
после 24 до 28 дана излежу слепи и беспомоћни младунци. Када наврше осам недеља младунци већ почињу полако да лете, а убрзо и да самостално лове. Овим путем љубитељи птица апелују на грађане да уколико примете птиће на земљи подигну их на висине, најбоље на гране оближњег дрвета. Уколико су у недоумици шта учинити могу позвати апатинске орнитологе Јована Лакатоша, Ненада Спрему или Белу Кању и они ће се одазвати и помоћи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *