МАЂАРИ У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИK

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У организацији Савеза Војвођанских Мађара данас је у Апатину обележен национални празник Мађара, Сент Иштван (Свети Стефан). Обележавању је присуствовао председник СBM и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор.

Свети Иштван је за Мађаре али и за православце, односно цео хришћански свет веома значајан. Мислим да сваке године можемо да актуализујемо његове поруке и учења, да из њих црпимо знање и спремност, али и снагy и вољy да нас води у будућности, поручио је између осталог Пастор.

Обележавање празника одржано је на простору између католичке цркве Узнесење Маријино и зграде Основне музичке школе „Стеван Христић“ пред бистом првог мађарског краља Стефана I – Сент Иштвана (975 -1038), рад вајара Атиле Варге, коју је Апатину поклонила Република Мађарска као свој прилог обележавању јубилеја Миленијума Апатина (1011 – 2011. година).

За окупљене грађане и званице приређен је свечани програм у ком су учествовали културно-уметничка друштва из Kупусине и Свилојева, а пред бистом је био постављен нови освештани хлеб, умешан од брашна из овогодишње жетве.

Празник Светог Иштвана се слави 20. августа, али се он ван матице обележава раније, због свечаности која се припрема у Мађарској.

Свети Иштван је био први мађарски краљ, владао је од 1001. до 1038. године, а круну, која има митски значај за Мађаре, добио је од папе. Kанонизован је 1083. године и сматра се утемељивачем хришћанства у Мађарској.

1 thought on “МАЂАРИ У АПАТИНУ ОБЕЛЕЖИЛИ СВОЈ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИK

  1. Sve pohvale,jako ljepo❤
    U Apatinu sam živjela jedno kratko vrijeme,i grad i ljudi ostali su mi u ljepom sjecanju i uspomeni💟🌸🌹

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.