LJUBOMIR SUČEVIĆ I MARINA ZORIĆ GOSTI RADIO DUNAVA

APATIN KULTURA VESTI

U emisiji radio Dunava, “Bez kulture je loše” gosti su bili Ljubomir Sučević i Marina Zorić iz Centra za socijalni rad u Apatinu. Oni su sa Dušanom Radivojevićem razgovarali o osobama sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama koje svakog radnog dana borave u Centru za socijalni rad, od 7 – 15 sati i rade raznovrsne poslove, a bave se i umetnošču. Ova lica su, nedavno, u Galeriji Meander pokazali svoje radove, na izložbi povodom Medjunarodnog dana invalida.

Ljubomir Sučević, rukovodilac službe za lokalne usluge socijalne zaštite rekao nam je:
-Dnevni boravak za osobe sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama je usluga socijalne zaštite koju u našoj opštini pruža Centar za socijalni rad Apatin od 2008. godine uz svesrdnu pomoć lokalne samouprave. Boravak je otvorenog tipa i kapaciteta do 10 osoba.

Sučević je opisao i ono čime se bave ovi korisnici.
– Deluje radionicaza rad sa papirom, za izradu nakita od raznih prirodnih i veštačkih materijala dok edukativne radionice imaju za cilj ojačavanje već postojećeg nivoa saznanja i govornog izražavanja korisnika, rekao je, pored ostalog Sučević.

Marina Zorić, strukovni specijalista, vaspitač za rad sa decom sa posebnim potrebama, radi svakodnevno sa ovim licima. Ona nam je detaljno opisala kako oni rade, koje vrste poslova i kako taj rad utiče na njih, sa posebnim osvrtom na njihov rad u umetnosti.

– Imamo, među njima, i vrlo talentovane. Recimo, braća blizanci su nadareni za izradu stripova. Jedan od njih lepo i vaja. Pored toga, postoji grupa koja lepo recituje – ispričala nam je Marina Zorić.

Ona je govorila i o napredovanju lica koja rade u radionicama.
– Napreduju i u komunikaciji, uvećavaju postojeći nivo znanja svakodnevnim radom – rekla nam je ona.

autor: Dušan Radivojević

Ljubomir Sucevic