ЛИТИЈА ПОДРШКЕ СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

У Апатину је одржана друга по реду литија подршке српском народу и Српској православној цркви у Црној Гори. Скуп подршке заједно су покренули Друштво српских домаћина, Удружење Личана „Никола Тесла“, Завичајног удружења „Петар Кочић“, а одазвали су му се бројни грађани Апатина.

Овакве литије се месец и по дана организују по Црној Гори, а све више градова у Србији им се прикључује, а разлог је споран Закон о слободи вероисповести који доводи у питање како слободно изражавање вере тако и власништво над имовином Српске православне цркве у Црној Гори.
На скупу се окупљенима обратио Радивој Секулић, председник Друштва.

Драго ми је што можемо да покажемо да и у Апатину постоје људи који су спремни да заштите наше светиње у Црној Гори. Како изгледа оно што се тренутно дешава тамо није једино, јер они свашта смишљају за уништење православља и српског рода. Овде смо да покажемо да када нас неко дира сви ћемо се ујединити, да подржавамо једни друге. Ударом на наше светиње назад нема, јер ако нам то одузму, пропали смо и то је крај, поручио је Секулић.

-Када смо сазнали да ће бити литија у Удружењу смо се договорили да ћемо доћи организовано. Желимо да подржимо наш народ, и Србе и Црногорце који живе у Црној Гори и учествују недељама у тамошњим литијама. Посебно нам је драго да чујемо да људи других вера и вероисповести учествују у Црној Гори у подршци српском народу. Ми овде нисмо имали правеовремене информације, тек у задње време сазнајемо праву истину шта се тамо дешава и надамо се да ћемо успети да се то промени. То је један од разлога зашто се и окупљамо овде, каже Радомир Рељић, председник Удружења „Пeтар Кочић“ из Апатина.
Окупљени кажу да ће организовати литије подршке све док се не повуче спорни Закон или не донесу значајне одредбе које ће регулисати тачке због којих Српска православна црква треба да остане без своје имовине.

Овде сам пре свега због подршке. Знамо да ће ствари морати решавати народ који тамо живи, и због тога им је подршка неопходна. Да знају шта и ми мислимо о томе, каже Апатинац Слободан Крњајић.

-Мотив да се вечерас нађем у литији је као код свога народа у Србији и Црној Гори, очување вековних светиња, да дигнемо свој глас и супротставимо се накарадном закону који жели да поништи нешто што је вековима стварано. Не знам колико су људи у Апатину информисани, али у Црној Гори се десило чудо и васкрснуће народа. Био сам у контакту са неким пријатељима који кажу да се речима не може описати то подизање народа и побуна. Скоро 50 посто становништва је на улицама. Раритет је да се за месец и по дана, колико се дешавају протести, литије и молебани, није десио ниједан инцидент. Људи у миру шетају и изражавају своје мишљење и став против спорног Закона, рекао је Александар Павлица.

Павлица једино решење види у повлачењу спорног Закона и позива се на речи митрополита Амфилохија да је Црква створила Црну Гору, а не Црна Гора Цркву.

-Некада су владари Црне Горе били и духовни и световни владари и сада се криви истина и покушава да се фалсификује стварањем непризнате Црногорске православне цркве, али то нема резултата. Иако Влада и медији покушавају послати Србији и свету слику да је ово мишљење целе Црне Горе, Павлица каже да то није тачно, што људи на улицама потврђују, истина се не може фалсификовати.

Окупљање је било на Тргу Никола Тесла, а након тога литија се мирно упутила према Храму Сабор Светих апостола где су грађани присуствовали вечерњој служби и заједно се молили за сав српски народ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.