LETO BEZ KOMARACA, ŠTA SE DOGODILO APATINSKOM NEPRIJATELJU BROJ 1?

APATIN DRUŠTVO VESTI

U odnosu na prethodnu godinu ali i one ranije, Apatinci ne pamte leto u kojem je bilo moguće večernje sate provesti u prirodi ili prespavati noć otvorenih prozora a da prethodno nisu bili namazani Autanom ili nekim drugim sredstvom kojim bi se odbranili od najezde komaraca. Da je ove godine komaraca neuporedivo manje, pored građana primećuju i pecaroši, lovci, kupači te vikendaši koji aktivno provode vreme u prirodi i uz Dunav.

Ovu pojavu je za naš radio potvrdio i Dario Aćimović, pr. preduzeća Ciklonizacija d.o.o iz Novog Sada koja obavlja posao suzbijanja komaraca na teritoriji opštine Apatin. Aćimović kaže da se u klopkama koje se postavljaju u našem gradu ove sezone nalazilo deset puta manje komaraca nego ranijih godina.

-Iako je prošla godina bila po broju komaraca iznad pedesetogodišnjeg proseka, ove godine njihov broj je deset puta manji.To potvrđuju postavljene klopke na kritičnim mestima, u delovima grada koji izlaze na reku, kao i u prigradskim naseljima koja imaju problema sa najezdom komaraca – kaže Aćimović.

Prema njegovim rečima ove godine su pravovremeno sprovedeni svi larvicidni tretmani, vršeni su tretmani biološkim i hemijskim preparatima odraslih jedinki iz vazduha i sa zemlje, a na ovakav smanjen broj je uticala i priroda, koja u ovoj godini nije dozvolila velika povećanja vodostaja. Smanjena je bila i količina padavina te visokih temperatura objašnjava Aćimović i dodaje da je sve ovo uticalo na to da ove godine nismo imali najezdu kao ranijih godina.
Aćimović dodaje da debeli minus koji je zahvatio mesec ipo dana naše krajeve i za koje većina građana misli da je desetkovao populaciju komaraca nije bitno uticao na njihov broj.

-Komarac polaže svoja jaja u vlažno tlo ili samu vodu. Jaja rečnog komarca mogu desetine godina preživeti u svim uslovima pa i onim ekstremnim, minusa i suše, sve dok se ne steknu optimalni uslovi, vlažnosti i temperature u kojima kreće novi ciklus. Kao primer, Aćimović navodi područija Skandinavskog poluostrva, Sibira i Severne Amerike u kojima vladaju surovi zimski uslovi i koje komarci uspešno preživljavaju kako bi se svake godine pojavljivali u istom broju.

Ono što izdvaja Apatin u odnosu na ostale gradove i mesta u Srbiji i čini ga kritičnim je blizina Kopačkog rita, prirodnog rezervata u kojem nije moguće obavljati tretmane suzbijanja komaraca a koji ujedno predstavlja večiti rezervora ovih insekata.
-U slučaju Apatina ali i Novog Sada koji ima u neposrednoj blizini Koviljski rit, gde po zakonu nije moguće vršiti tretmane neophodno je češće obavljati kontrolu i tretmane u rubnim pojasevima jer komarac prevaljuje deset i više kilometara u potrazi za hranom.

Takođe, on navodi da je proteklih nedelju dana u Apatinu ipak primećeno povećanje broja odraslih formi te da će Ciklonizacija uskoro obaviti još jedno zaprašivanje sa kojim bi se do kraja leta smanjio broj ovih insekata.