KVALITETNIJI TV SIGNAL U ZAPADNOBAČKOM OKRUGU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Danijel Berg, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj i Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora pustili su u rad digitalne predajnike novoizgrađene emisione stanice u Kljajićevu.

Puštanje u rad emisione stanice od izuzetnog je značaja za pokrivanje Srbije radio i televizijskim signalima.

Obraćajući se prisutnima Ministar Ljajić je istakao da je puštanje u rad emisione stanice veliki događaj u eri digitalizacije televizije u Srbiji.

– Na ovaj događaj  se čekalo više od pola veka. Puštene su u rad dve emisione stanice kapitalnog značaja, jedna u Somboru, a druga u Kikindi. Njihova izgradnja bila je planirana još 1960. godine, u Stokholmu, kada je sačinjen raspored najvećih emisionih stanica na prostoru Evrope, ali se iz različitih razloga čekla realizacija plana.  Puštanjem u rad emisionih stanica u Somboru i Kikidi pokrili smo digitalnim signalom u Vojvodini 1.945.436 stanovnika ili 99, 71 % od ukupnog broja stanovnika Vojvodine. Ostalo je da tokom naredne godine digitalnim TV signalom pokrijemo i mesta u zaleđu Vršačkog brega, do kojih TV slika nije dopirala ni u vreme analogne televizije, od 1958. godine. Time bi Vojvodinu pokrili digitalnim TV signalom sa skoro sto odsto. Osim Sombora kvalitetan digitalni signal sada će dobiti i stanovnici mesta Riđica, Rastina, Bezdan i gledaće, pored devet  nacionalnih programa i sve regionalne i lokalne TV programe – naveo je ministar Ljajić.

Puštanjem u rad stanica u Somboru i Kikindi digitalni signal izuzetnog kvaliteta primaće i srpsko stanovništvo u graničnim područjima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Ministar Ljajić je istakao da je digitalizacija istorijski poduhvat, jer je urađena pre utvrđenog termina, i u najkraćem roku.

–  Digitalizacija je jedan od najznačajnijih, najjeftinijih i najisplativijih projekata u Srbiji danas. Ukupno je koštala državu Srbiju oko 40 miliona evra, računajući u toj sumi i donaciju EU od 10,5 miliona evra, a država Srbija je prodajom oslobođenog spektra  zaradila 126,5 miliona evra. Osim ostvarene zarade, Srbija je dobila  najmoderniju mrežu zemaljske televizije, pa  duže vreme neće morati ulagati u modernizaciju tehnologije i infrstrukture. Digitalizacijom smo ispunili sve uslove  i standarde Evrope, tako da možemo da kažemo da je u oblasti zemaljske digitalne televizije Srbija uveliko punopravni član Evropske unije – kazao je ministar Ljajić.

Emisiona stanica u Kljajićevu puštena je u rad 23. septembra 2016. godine.