КРИЗНИ ШТАБ ПРЕДЛОЖИО ДАЉЕ УБЛАЖАВАЊЕ МЕРА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Кризни штаб предложио је данас даље ублажавање мера које се односе на рад фризерских салона и организовање стручних скупова, јер смо изашли из ванредне епидемилошке ситуације, рекао је данас покрајински секретар за здравство и члан штаба Зоран Гојковић.

Он је новинарима после седнице Кризног штаба рекао да је ситуација и даље несигурна, јер и даље има више стотина новозаражених дневно, али да је тенденција пријема и отпуста заражених у здравственим установама добра.

Кризни штаб је зато предложио да фризерски салони могу да раде под условима који су мање ригорозни него што су били до сада, тако да ће ограничење броја људи у салону уместо девет метара квадратних бити четири квадратна метра, уз поштовање свих мера, као што су ношење маске и размак од 1,5 до два метра, рекао је Гојковић, јавља Танјуг.

Биће омогућен и почетак организовања стручних скупова до 100 људи, уз поштовање одређених мера које се односе на размак и маске, а у случају даљег пада броја новозарежених и достизања 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва и организовање колективних окупљања од 21. јуна, навео је он.

Гојковић је рекао да се разговарало и организовању догађаја за младе и да уколико се у следећем временском периоду настави овакав интензитет пада броја новозаражених и уколико будемо изашли из несигурне ситуације, уз достизање 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана после 21. јуна кренуће и организација различитих врста догађаја везаних за колективна окупљања и дружења као пре епидемије.

„То је строго, искључиво и једино уколико будемо дошли до 50 одсто укупно вакцинисаних и ако епидемилошка ситуација буде таква да немамо скок и раст новозаражених”, указао је Гојковић.

Навео је да ће то бити предлози Кризног штаба који ће бити упућени Влади Србије.

Он је навео да је прошло непуне две недеље од завршетка ускршњих и првомајских празника и да је и даље добра тенденција са падом новооболелих.

„Посебно је важно да сваки дан у просеку вакцинишемо између 20.000 и 23.000 грађана. У овом тренутку више од 2,25 милиона пунолетних грађана је примило минимално једну дозу вакцине”, рекао је Гојковић.

Каже да је више од 1,7 милиона грађана који су примили обе дозе вакцине и да је то оно што је добро, што радује и што је показатељ да идемо добрим путем ка изласку из несигурног епидемиолошког стања.

Већа окупљања од 21. јуна само са 50 одсто вакцинисаних

Уколико се у следећем временском периоду настави тренд пада броја новозаражених и достигне се да 50 одсто пунолетних грађана буде вакцинисано моћи ћемо после 21. јуна да кренемо у организацију већих колективних окупљања, рекао је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Он је после седнице Кризног штаба објаснио да су догађаји који окупљају већи број људи могући искључиво ако се вирусу онемогући да се шири, те наглашава да се то постиже једино вакцинисањем.

„Све је то могуће строго, искључиво и једино ако дођемо до 50 одсто вакцинисаних и уколико епиремиолошка ситуација буде таква да се настави тренд пада бројева и да изађемо из несигурне ситуације”, навео је Гојковић.

На питање, да ли ће од 21. јуна бити дозвољене прославе матуре Гојковић каже да се и то подразумева, али да зависи и од тога колико пунолетних матураната буде вакцинисано.

„Углавном су се вакцинисали најстарији суграђани, а сада је битно да се и млади одазову вакцинацији како бисмо се што пре вратили нормалном животу од пре короне што нам је свима и циљ”, поручио је Гојковић, јавља Танјуг.

Додао је да је шест недеља довољно да 50 одсто вакцинисаних стекне имунитет и тиме се омогуће сви већи скупови, те објашњава да ће се о броју присутних на скуповима тек разговарати.

„Одлука о томе да ли ће скупови бити на отвореном или у затвореном и колико ће људи моћи да буде присутно биће позната у наредном периоду, а где год буду организовани такви скупови мораће да се обезбеди поштовање свих епидемиолошких мера како би сви били безбедни”, истиче Гојковић.

На питање да ли ће и у Србији бити одлучено да вакцинисани не морају да носе маске у затвореном простору, као што је случај у САД, Гојковић каже да све зависи од циркулације вируса.

„Уколико се настави овакав темпо вакцинације, наша тежња је да што пре скинемо маске и надам се да ћемо са повећаним бројем вакцинисаних доћи до тога. Епидемија има свој природни ток, али имамо све мањи и мањи број новозаражених и све већи број људи са имунитетом”, закључује Гојковић.

Одлуке Кризног штаба велики корак ка нормализацији живота

На данашњој седници Кризног штаба све одлуке донете су једногласно и представљају велики корак напред ка нормализацији живота у Београду и Србији, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Навео је да је најважнија одлука да ће у Србији од 21. јуна бити дозвољена организација фестивала и концерата ако у том тренутку Србија има 50 одсто вакцинисаних пунолетних становника и ако број новозаражених буде у паду.

„То је оно што су тражили градови Београд, Нови Сад и фестивали”, написао је Весић на Фејсбук профилу и додао да верује да ће та одлука бити порука младим људима да се вакцинишу како би могли током лета да одлазе на концерте и фестивале, јавља Танјуг.

Весић је навео да су Београд и Нови Сад заједно са фестивалима Егзит, Бир фест и Лав фест припремили кампању за вакцинацију младих која ће, најавио је, почети у петак, 21. маја, тачно месец дана пре најављеног отварања Србије за фестивале и концерте.

Навео је да је на данас на предлог Града Београда донета одлука да се дозволи организовање конгреса, семинара и стручних скупова на којима може да буде присутно до 100 људи.

„Ова мера ће помоћи нашим хотелијерима да имају више гостију и да њихови капацитети буду пунији”, навео је Весић.

Додао је да су на предлог Града Београда донете одлуке да се отпочне са затварањем привремене ковид болнице у Штарк арени, да се затвори пункт за вакцинацију у Белекспоцентру, као и да једна хала Београдског сајма буде затворена.

„Разлог за ову одлуку је чињеница да је промењена стратегија вакцинације према којој се она сада врши на мањим пунктовима као што су тржни центри, мобилни пунктови и компаније уместо на великим пунктовима”, додао је Весић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *