КРАЈ ВАНРЕДНОГ СТАЊА НА ЂУРЂЕВДАН

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ванредно стање у Србији бити укинуто у среду, на Ђурђевдан.

Вучић је најавио да би ванредно стање, а тиме и полицјски час могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Скупштини.

Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час и ангажман војске у цивилне сврхе.

Вучић је, у “Хит твиту“, рекао да су испуњена два услова: један да имамо седам дана испод 5 одсто раста потврђених случајева ковид 19, а други – да је мањи број људи на респираторима.

“Имамо и једно и друго, кумулативно стечене услове”, констатовао је он.

Указао је да очекује да ће сутра влада и он, у складу са уставном и законском процедуром, добити образлозено мишљење и став Министарства одбране, након чега се доноси закључак Владе, а онда уз потписе премијерке и њега одлука иде на Скупштину.

“Требало би да се нађе у Скупштини на Ђурђевдан, у среду. Чим буде објављена, укида се полицијски час, а то би требало да буде учетвртак”, објаснио је он.

Од тада, поручује, све је на одговорности грађана.

Рекао је да зна да је грађанима било тешко што су морали да проведу више времена у кићи, што нису могли да се баве свим активностима које упражњавају, али и нагласио да је то био једини начин да сачувамо наше родитеље, и чак некада оне млађе.

„Мислим да смо највећим делом успели. Зато је сада битно да што пре кренемо. Ушли смо у пуцањ за убрзани економски опоравак. Да не каснимо у односу на друге, да пробамо на време да то урадимо, а уједно не угрозимо људе“, казао јe он.

Епидемиолог Предраг Кон је нагласио да укидање ванредног стања не значи да је крај епидемије и пандемије и да ће и даље на снази остати одређене ванредне мере.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *