КРАЂА КАТАЛИЗАТОРА У ЕВРОПИ У ПОРАСТУ- НИ СРБИЈА НЕ ЗАОСТАЈЕ

APATIN SOMBOR VESTI ZANIMLJIVOSTI

Цене одређених племенитих метала узлетеле су у небо у протеклих 18 месеци – паладијум сада вреди 1.300 фунти за унцу, док је родијум отишао на 4.000 фунти за унцу, према подацима F. J. Church and Sonsa, фирме специјализоване за трговину металима која је уједно и највећи специјалиста у УK за рециклажу катализатора.

Полиција позива власнике возила да буду „будни“ и размотре предузимање додатних безбедносних мера за заштиту својих аутомобила.

Kатализатор се налази у кутији на издувној грани испод аута. Kако би га украли, лопови се увлаче испод аутоа и користе моћне алате за сечење да одвоје кутију од цеви око ње.

Иако постоји 10.000 различитих типова конвертера, најчешћа мета су хибридни аутомобили. Пошто хибриди имају два извора енергије – струју и бензин или дизел – катализатор се мање користи за уклањање нечистоћа. Зато је мања вероватноћа да метал кородира, што значи да је вреднији и атрактивнији за лопове.

НА ПРОБНОЈ ВОЖЊИ СКИДАЈУ КАТАЛИЗАТОР

Лопови су схватили да крађом катализатора могу да дођу до зараде, те је ова појава узела маха и у Србији. За сечење се користи посебна сајла која је, за разлику од брусилице, много тиша и не ствара варнице. Лакше се и сакрије у случају заустављања и претресања од стране полиције. На терен се обично иде у екипама – нпр. двојица чувају стражу, један ради.

Мањи катализатори могу да се продају за 20-25 евра, а већи за 100 и више евра, нарочито они скинути са старијих возила марке Пежо и Цитроен (који су нарочито „популарни“).

Kако каже Александар Ристић из фирме Car Majer, која је специјализована за издувне системе, најугроженија су старија возила са изложеним и већим катализаторима. Kод новијих аутомобила катализатори су мањих димензија и ближи мотору, како би се што брже загрејали, тако да им је све теже прићи и украсти их, при чему за њих не може ни да се добије много новца.

Он додаје да су лопови постали врло креативни – нпр. прибегавају тактици да се јаве на оглас за продају половњака и одлазе да погледају аутомобил са својим сарадницима. Док „потенцијални купац“ преговара са продавцем, његов пријатељ „мајстор“ одлази на пробну вожњу, али се у ствари запутио ка најближем ауспух сервису, где је већ раније заказао скидање катализатора.

Kада се врати са „пробне вожње“, жали се на неравномеран рад мотора, необичан звук из издува, итд. Док се власник опасуљи, преваранти су нестали…

Племенити метали морају се користити јер катализатори морају да раде довољно ефикасно да задовоље стандарде емисија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.