КАЖЊЕН СА 50.000 ДИНАРА ЗБОГ ПРОДАЈЕ ПРЕПАРИРАНИХ ПТИЦА

HRONIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Одлуком Прекршајног суда у Сомбору, 57-годишњи мушкарац из Сомбора, првостепено је осуђен на новчану казну од 50.000 динара зато што је 26. јануара 2020. у Сомбору, испред Хале „Мостонга“ јавно излагао на тезги и нудио на продају по један примерак препарираних птица: велике царске шљуке и копца, који спадају у строго заштићене врсте дивљих животиња, као и обичног галеба који спада у заштићене врсте дивљих животиња.

Покрајински завод за заштиту природе, као старалац строго заштићених и заштићених врста дивљих животиња на подручју Војводине, поздравља одлуку Прекршајног суда у Сомбору и истиче да највећи део наше фауне птица спада у строго заштићене врсте, и да је кажњиво и строго забрањено не само њихово хватање и држање, већ и трговина њиховим препаратима, дериватима и развојним облицима.

„Апелујемо на грађане да не хватају птице, да не купују живе примерке, ни препарате, али и да не затварају очи ако примете да их неко хвата или држи у кавезима већ да то пријаве инспекцији заштите животне средине или Покрајинском заводу за заштиту природе“, стоји у саопштењу Покрајинског завода за заштиту природе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.