IZLOŽBA “ŽENSKO PISMO” OD PETKA U GALERIJI MEANDER

APATIN KULTURA VESTI

U galeriji “Meander” u petak 14. jula sa početkom od 10 sati biće otvorena izložba Jelene Damnjanović umetnice iz Šapca, a postavka će trajati do 28. jula 2017. godine.

Kolekcija crteža pod nazivom „Žensko pismo“ predstavlja ženski veš, korsete, kombinezone i donji veš, kojom umetnica želi da istraži odnose predrasuda i pojma „ženskosti“, pod kojim ardumentovano podrazumeva sve moguće nevulgarne konotacije. Različitim kombinovanim tehnikama, izuzetnim crtačkim umećem predstavlja različite tkanine, til, čipku, trake, svilu, brokat i saten, od kojih su kreirani ovi odevni predmeti. Ovi crteži su posebnog vizuelnog rukopisa, vrcavo kreirani kompleti skladnog kolorita. „Ženko pismo“ se obraća posmatraču da uoči zadovoljstvo i udobnost tela u ovim prefinjenim tkaninama. Takve opservacije ukazuju detalji kao iznošene i pohabane čipke, dotrajale i stare. Autorka ove izložbe navodi da je „podstaknuta visokoj savremenoj estetici ženskih odevnih predmeta u kojim nalazi razliku između lepog i ulepšanog o čemu je pisao Fridrih Šiler u svojim „Pismima o estetskom vaspitanju čoveka“

Jelena Damnjanović rođena je 1985. godine u Šapcu. Završila Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike. Master studije pohađala na Aristotel Univerzitetu u Solunu a završila u Beogradu. Priredila više samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim u zemlji u Šapcu, Beogradu, Majdanpeku, Gornjem Milanovcu, Smederevu, Novom Bečeju i u inostranstvu Hrvatskoj, Belgiji i Švedskoj. Dobotinica više nagrada za crtež i grafiku. Autor je nekoliko projekata i radionica iz oblasti grafike i kaligrafije. Pored umetničkog rada bavi se web novinarstvom, grafičkim dizajnom i internet marketingom. Član ULUS-a sa statusom slobodnog umetnika.

Živi i radi u Beogradu.

04 07 08 09