IZLOŽBA UNIKATNOG NAKITA OD KOŽE

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U Galeriji „Meander“ otvorena je izložba unikatnog nakita od kože i sitnog perja pod nazivom Ptice Ivane Desnica, rodjene u Apatinu koja radi i živi u Beogradu.Izložba se može videti do 11.decembra a potom se seli u Beograd, u januaru, naredne godine a iz Beograda u evropske metropole.
Ivana Desnica diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek savremeno odevanje, a od 2013. godine prati program doktorskih studija na katedri Savremeno odevanje FPU. Kroz magistarske i doktorske studije bavi se istraživanjem starih zanata, i njihovom primenom u izradi ukrasnih predmeta od kože.

Kombinuje različite materijale: kožu, saten, pleksiglas, plastične folije itd. sa ciljem da kroz proces ručne izrade, koristeći tehnike starih zanata, stvori unikatni nakit savremenog dizajna. Budući da smo svesni nekontrolisanog konzumerizma i zagađenja kao glavnih svetskih problema, naša delatnost prati koncept održivog dizajna koji predstavlja jedan od mehanizama za smanjenje zagađenja naše planete. Ne ustručava se da koristi male ostatke visokokvalitetne i skupe kože koja u velikim proizvodnim sistemima predstavlja višak i gotovo se uvek baca, i da od nje stvori novi predmet.

Izlozba , Ivana Desnica , novembar 2015