IZLOŽBA SLIKA MARIJE CURK “AUTO TO HALON”

APATIN KULTURA VESTI

U apatinskoj Galeriji Meander u petak 16. juna sa početkom u 19 sati biće otvorena izložba slika “Auto to Halon” Marije Curk.

„Auto to halon“ starogrčkim izrazom, koji u prevodu znači „lepo je po sebi“ Marija Curk je naslovila kolekciju najnovijih slika, označivši njen sadržaj. „Lepo je po sebi“ može da se tumači kao funkcionalna estetička sintagma, kao činjenica bez dubljih komentara ili uopšte kao fraza. No, za Mariju  Curk ova rečenica je istovremeno povod i rezultat. Gradi sliku kombinujući je od  širokih enegričnih gestova koloritnih sadržaja u čijim skrovitim delovima se nalaze jedva uočljive, minimalne grupe ljudskih figura, ptica… Naizgled taj rasplamsani kolorit je „lep po sebi“, ali sadrži drugačiju ozbiljniju emotivnu vizuru. Koloritne površine su gromade, planine, uzburkane   vodene mase, istovremeno privlačne i opasne,  koje prestavljaju  zemaljska prostranstva u kojima se nalazi život na zemlji. Ove slike su jasne poruke uspostavljaju relaciju odnosa čoveka i prirode, odnos lepote života na  Zemlje, jedinog našeg staništa, i Prirode koja ima svoju zakonitost i  neovisni tok.
Marija Curk rođena je 1995. godine u Nišu. Završila Fakultet likovne umetnosti u Nišu. Priredila dve samostalne izložbe u Nišu i Velikoj Plani. Učestvovala na brojnim kolektivnim tematskim i tradicionanim izložbama u zemlji i inostranstvu sa radovima različih  likovnih disciplina i tehnika u Nišu, Knjaževcu, Boru, Majdanpeku, Subotici, Aleksincu,  Beogradu, Zrenjaninu, Užicu, Lebanima, Ivanjici, Arilju, Kraljevu, Vrbasu i u inostranstvu u Slovačkoj, Mađarskoj i Republici Srpskoj. Dobila nagradu „Zlatni paun“ na 10. međunarodnoj izložbi Ex Librisa u Subotici 2011. godine i Drugu nagradu Udruženja za negovanje tradicije Japanske kulture 2015. i Diplomu grada Niša za najbolju studentkinju Fakulteta umetnosti u Nišu 2015. godine. Učestvovala na  više kolonija, likovnih radionica i projekata.
Živi i radi u Nišu.
Izložba Marije Curk traje do 6. jula