IZ MOG UGLA- POLJOČUVARI MOTORIZOVANI, SENIOR KARTICE, DIPLOME I DIGITALIZACIJA

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA SOMBOR VESTI

POLJOČUVARI MOTORIZOVANI
Koliko smo obavešteni stigli motori za poljočuvare. Odlično, kažu, vikendaši, ako to znači da će i naši objekti biti zaštićeni, od najezde lokalnih lopova i sve više dolazećih migranata. Nisam sigurno da su to ovlašćena i kontrole poljočuvara ali bi svakako bilo dobro da i ovim namernicima stanu na put. Gotovo da nema vikendice gde su nisu pokradene pumpe za vodu. A to sigurno nisu uradili migranti, jer šta će im parče grvožđa. Ako naši poljočuvari, sad već opremljeni motociklima, budu na terenu, osmatrajući da li će neko ukrasti koji klip kukuruza, onda im džaba vozila.
Već sutra, kad sazru šljive, ubraću nekoliko, jer kradeno voće je najslađe! (Baš kao ljubav, zar ne)?
A uostalom to i nije krađa, baš kao što nije, uzeti knjigu. Razlika je jedino što danas niko ne „krade“ knjige. E, to je žalosno. U svetlu ovih razmišljanja, setih se se, da se upitamo koliko se knjiga danas pozajmljuje iz biblioteke, a tek što je prošlo dve-tri decenije, da smo bili verni čitaoci.
Šta reći za one koji su završili najviše škole a da uopšte ne znaju gde je biblioteka?
Ma, sad bi na fejsu rekli, što bi ti „diplomci“ čitali, kad su diplome mnogih političara, pod upitom. Ako su nam oni uzor, onda smo se stvarno srozali!

DIPLOME
Ovih dana sam, slagajući porodične sitnice, naišla na nekoliko diploma i još više nekakvih društvenih priznanja. Zbirka nije nešto impozantana, ali je dovoljna bila, da zaključim kako se nekad nešto ipak cenilo. Prvi upit je bio: Šta se to danas dešava da niko ništa ne ceni? Odgovor je bio lagan: Zato što je sve obezvređeno, devalvirano i pod sumnjom!
I sve je to tačno. Zato je moj komšija u pravu kad kaže: Ma hajde, odoh ja dalje, šta tebi vredi sve kad imaš petostruko manju penziju, od opet našeg komšije, koji je tek nekoliko godina radio u inostranstvu?
Eh, da sam onda znala da budem gastajbarterka, ali…Za utehu, ja sam bar imala boemski život, a on nema cenu. Ha,ha,ha…

SENIORSKE KARTICE
Ipak, od uva do uva, najbolja je informacija. Kako mi je moja komšinica i rekla, pre nekoliko dana još, stvarno stižu kartice za penzionere. Popust. Čitam, najavljeno iz opštine, i zvanično. Spisak onih preduzetnika koji su se odazvali popustom uz seniorsku karticu, nije ni veliki, ali ni mali. Možda se i drugi priključe. Znaju svi da je penzionerima svaki popust važan. A i njima to može nešto značiti. Ajd, da vidimo. Akciju u svakom slučaju treba pozdraviti.

DIGITALIZACIJA
Kad se nisam smrzla kada sam pre nekoliko dana sređivala sa rođacima nekakvu dokumentaciju. Za svaki papirić, slovom i brojem, morali smo u susedni Sombor. Ne mogu da verujem. U mojoj mladosti sve isto se obavljalo u Apatinu. Ali šta da radiš, ovo je vreme kompjutera, i era digitalzacije! Stvarno, da ne poveruješ!
P.S.
Niko, pri tom ne pita ljude, imate li novca za putovanje zbog jednog običnog papirića.

Sofija Pualić Špero