IZ MOG UGLA-O POLITIČARIMA I NJIHOVIM ĐACIMA, SAMODOPRINOSU U KOROVU, TELEFONSKOM ŠPIJUNIRANJU I DRUGIM PODMETANJIMA

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Učitelja političara uče đaci i mladi

Evo nas opet, u staro-novoj rubrici, koja se nekad  bila čitana u starom “Glasu komune” a posle decenije mraka ponovo ugledala svetlost dana na Radio Dunavu.

Tek, raduje, što ovoga puta, kolumna, ako ništa, ono je doživela da se posle pet decenija, objavljuje u vremenu kada su konačno mladi došli na vlast. Do sada, što je opšte poznato hroničarima političkog života Apatina, ali i svim građanima, imali smo vlast čija je deviza bila “NA MLADIMA SVET OSTAJE” a oni su za to vreme više od 50 godina vladali.

Elem, na poslednjoj sednici Skupštine opštine, nastavnik matematike u penziji, dugogodišnji političar na vlasti, izvređao je svog učenika, koji je sada na vlasti. Ni manje ni više za takve reči bi učenik mogao učitelja da pošalje u p.m. Ali, umesto da mu uzvrati, učenik na vlasti, je kulturno odgovorio da ga najviše čudi da je njegov bivši nastavnik i “pedagog”, posegnuo za tako uvredljivim rečima, verbalnim napadom i optužbama bez presedana u skupštinskim klupama ove opštine. Osim aktuelnog predsednika opštine izvređao je “matematički pedagog” sve mlade koji sada sede u skupštini i odlučuju. Nastavnik u penziji, nekadašnji direktor osnovne škole, visoki funkcioner SPS-a, za mlade je rekao da je nezapamćeno da oni sada vladaju a tek su po njemu “pripravnici”. A, on se baš, kalio! I to oduvek na državnim jaslama.

Istupom penzionisanog učitelja iz bivše vlasti, koji nikako da shvati da je biološki sat kucnuo, kako njemu, tako i celoj plejadi old tajmera u politici Apatina, nisu bili zadovoljni ni kolege iz njegove partije.

Ali, nije penzionisanom nastavniku u bivšoj vlasti, bilo do vređanja sadašnjih političara na vlasti, njegovih učenika i mladih. Bilo mu je teško na srcu što nema više fotelju iz koje će udobno naređivati raznim javnim službama i njihovim direktorima šta će da rade i kome će da pomognu a kome da odmognu. To mu je teže palo nego što će imati mnogo tanji novčanik i privilegije poput reprezentacija, ćevapa, prevashodno. Uostalom, svi su se oni decenijama nafatirali i decu zaposlili.

Zbog old tajmera u apatinskoj politici, zato se s pravom očekuje, da mladi na vlasti, posle izvesnog “grejs perioda” prilagođavanja, shvate da se moraju uhvatiti u koštac sa svakodnevnim problemima, preuzeti odgovornost poštenih odluka u interesu svakog građanina pravedno a ne po ličnom nahođenju.

Za sad je lepo videti mlade, fakultetski obrazovane, u skupštinskim klupama. Bar su mladost umesto starosti. A iskustvo će doći.

P.S.

Čak je i Fidel Kastro otišao u pravu penziju. Povukao se čovek. Video da je zdravlje važnije od vlasti.

Samodoprinos u korovu

Za samodoprinos za sahrane od jedan odsto glasalo  je 99 odsto stanovništva za razliku od onog drugog, od tri odsto koji je, tvrde upućeni, lažnjaka navučen.

E, pa, ako smo glasali za jedan odsto, gde se te pare troše. Kažu, najviše za opremu za sahrane. Može biti, iako ne znam domaćinstvo, koje nije doplaćivalo tu istu opremu, od kovčega, do ostalog što prati sahranu.

Naše pitanje je zapravo, zašto se taj deo sredstava prikupljenih od građana, ne troši bar pomalo na redovno košenje trave, korova i uništavanja ambrozije na groblju. Fakat je da su neke staze popločane, da ima kontejnera i vode. Ne znam da li radi video nadzor ali je primetno na ozvučenje duž groblja, baš i ne radi.

I dalje smo za jedan odsto samodoprinosa ali i za njegovo transparentno trošenje.  Ali o tranparentnosti sredstava samodoprinosa, kako od jedan, tako i tri odsto, biće posvećena posebna kolumna, nekog narednog petka na Radio Dunavu.

Telefonsko špijuniranje

Sedneš u kafić, oni te snimaju. Snimaju te članovi tvoje stranke, snimaju te druge stranke, međusobno se snimaju i špijuniraju. Eh, dokle je došla ljudska glupost. Kao da nije normalno da se ljudi, prijatelji, druže, bez obzira kojoj stranci pripadali. Pre su oni ljudi i prijatelji nego su članovi stranaka.

Podmetanja

Za sve i svašta se donedavno pitao jedino predsednik opštine. Iako mu nije u opisu posla da ga građani zovu, od šišanja trave, do grobnih parcela i socijalne pomoći, otvaranja izložbi, on je odlučivao. Na to navikli u javnim preduzećima, pa iz bojazni, čak ni komšiji iz rivalske stranke, ni dobro jutro da kažu.

Voleli bi da je došao kraj despotskom ponašanju a još više navici građana da ih za jedan glas na izborima kupuje vlast sitnim povlasticama.

Zato se klipovi ubacuju u sadašnju vlast. Građanin se obrati za rešavanje problema javnim preduzećima a oni ih upućuju na predsednika opštine. Šta ćeš, gazda je voleo da se pita, a uz to odlučuje. Nadamo se da će ovo vreme gazdovanja državnim parama proći.