ИВАНА ЛАЈИЋ ПРИСУСТВОВАЛА КОНГРЕСУ У БРИСЕЛУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Од 23. јуна до 25. јуна у склопу делегације представника Друштава за борбу против рака и Националне асоцијације лечених од рака НАЛОР Републике Србије, чланица Удружења особа лечених од рака Нада из Апатина, Ивана Лајић je присуствовала двадесетом јубиларном конгресу Европске асоцијације пацијената лечених од рака.

Претходног викенда у Бриселу је одржан редован годишњи конгрес Европске асоцијације пацијената лечених од рака на коме је учествовало и наше удружење. Овогодишњи конгрес био је од посебног значаја обзиром да је обележио и своју јубиларну двадесету годишњицу, а активно учешће је узео велики број како сталних тако и придружених чланова.

На самом конгресу, говорници, како чланови удружења, тако и гостујући предавачи, говорили су о превенцији болести, начинима лечења, како о успешности досадашњих метода, тако и о иновацијама у датом пољу, а везано са све облике карцинома, укључујући нарочито карцином грлића материце, дојке и дебелог црева.

Пажња је посвећена свим држава учесницама, са освртом на тренутно стање и предлозима за побољшање положаја пацијената у току самог лечења, подршке њима и породицама, подршци приликом враћања на посао и генерално подизања квалитета живота упркос болести и након излечења.

Учесници су имали прилику да поделе искуиства из својих матичних земаља и чују како се колеге лекари али и пацијенти и целокупан систем носе са изазовима које доноси карцином.

Такође, дат је и реалан приказ стања у европским земљама и њихове борбе са овом опаком болешћу али је и указано да та борба мора бити активна и присутна у свим сегментима друштва.

Велика нам је част и задовољство што смо имали прилику да учествујемо и представимо и наше удружење. Захваљујемо се организаторима на позиву и радујемо наредној прилици за дружење.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *