ИНСПЕКЦИЈА АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ ДА УКЛОНЕ АМБРОЗИЈУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Полен биљке амброзије, која цвета у августу, изазива алергијске реакције и штети здрављу великог броја наших суграђана. Број особа које су алергичне на ову коровску биљку повећава се из године у годину и зато је потребно да се свако укључи у њено сузбијање.

Амброзија се може уништавати дозвољеним хемијским средствима и механичким путем: чупањем и кошењем. Чупање се препоручује из корена, а кошење што ближе земљи, како не би остали изданци који могу опет да израсту. Амброзију је потребно уклонити и са стрњишта – њива са којих су скинути усеви и дела атарског пута који се међи са парцелама пољопривредног земљишта.

Сузбијање амброзије регулисано је Одлуком Скупштине града Сомбора, према којој су сви грађани, а нарочито пољопривредни произвођачи, обавезни да је уклоне са својих поседа.

Одељење за пољопривреду и заштиту животне средине и Одељење инспекције и комуналне полиције Градске управе града Сомбора упутили су апел грађанима да поштују Одлуку у заједничком интересу, а против лица која не приступе уништавању, односно уклањању амброзије биће примењене прописане санкције.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *