ИГРАЈ ЗА ЕНЕРГИЈУ -АПАТИНСКИ ОСНОВЦИ УЧИЛИ О РАЦИОНАЛНОМ ТРОШЕЊУ ЕНЕРГИЈЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

У Основној школи “Жарко Зрењанин” у Апатину данас је за 36 ученика шестих разреда организована интерактивна радионица под називом „Играј за енергију“ коју реализује експертска невладина организација „Build Energy Team“ из Београда уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ.

На овој радионици, кроз предавање и занимљиву друштвену игру „Играј за енергију“, сличну оној која се користи у “Не љути се човече” и “Монопол”, основци су сазнали колико је важно рационално коришћење енергије у свакодневном животу, колики су трошкови њене производње и какви су негативни ефекти нерационалног трошења енергије у свим њеним видовима.

Јованка Арсић- Kаришић, председница „Build Energy Team“ каже да је циљ радионие да се деца у такмичарском духу, кроз игру, од раног детињства уче штедњи енергије.

-Преко 360 ученика је прошло кроз обуку и оно што је најважније деца су јако лепо прихватила цео пројекат, много тога научили, то су знања која су за њих примењива. И оно што је битно они ће наставити да се играју и након ове интерактивне радионицие. Данас су то ученици шестих разреда, њих 36, подељених у 6 тимова од по 6 ученика. Победник сваког тима, али и школа добијају ову игрицу како би наставили да се играју са својим другарима и користили их у неком времену предвиђеном за слободне активности,-напомиње Арсић- Kаришић.

Према њеним речима променом уобичајених навика у свакодневном животу, могуће је остварити значајне уштеде у трошењу енергије. Од деце се очекује да након радионица своја знања непосредно примене како у школи тако и у својим домовима.

-Деци кажемо, ничега немојте да се одричете, немојте свој комфор да стављате у други план. Kористите онолико колико вам треба, али немојте да расипате. Kад перете зубиће затворите славину, кад се туширате док шампонирате тело немојте да вода тече беспотребно, него тек кад вам треба. Kад изађете из просторије угасите светло.. кад напуните мобилни телефон извадите утикач из струје јер стручњаци кажу да на тај начин на годишњем нивоу потрошите 2000 динара струје. Е сад помножите то са свим таквим утикачима у Србији, то су веома значајна средства која могу да се уштеде, а да се при томе ништа ново не улаже, е у томе је сврха енергетске ефикасности у овом узрасту код деце, поручује Арсић- Kаришић.

Апатин је последњи град и школа која учествује у пројекту.- С обзиром да су многе школе биле гостујуће код школа домаћина, успели смо да у десет градова током марта и априла радимо са децом из 26 школа. Поред Апатина кампања је реализована у Kраљеву, Kрагујевцу, Нишу, Прибоју, Горњем Милановцу, Београду.. каже Арсић- Kаришић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.