OPŠTINA APATIN KREĆE SA POPISOM IMOVINE

APATIN EKONOMIJA VESTI

Povodom projekta „Reforma poreza na imovinu“, koji u potpunosti finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i  realizuje sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, u opštini Apatin je održan sastanak predstavnika SDC-a i rukovodstva lokalne samouprave na kojem je dogovorena realizacija ovog projekta u Apatinu.

Prema rečima Jelene Holcinger, projekt menadžera “Reforma poreza na imovinu”, u prvoj fazi će biti angažovani popisivači koji će najkasnije u martu krenuti od kuće do kuće i vršiti popis imovine sa ciljem da se utvrdi kakvo je realno stanje nekretnina na terenu. Popisom imovine će opština Apatin imati uvid u realno stanje, veličine nekretnine i da li se poklapa sa onom u poreskoj prijavi, koju građani plaćaju. Planirano je da na svakih 5.000 stanovnika bude po jedan popisivač. Oni će biti plaćeni kroz sam projekat, a biće angažovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predsednik opštine Apatin, Milan Škrbić kaže da se opština uspela uključiti u projekat „Reforma poreza na imovinu“ koji se spovodi u 42 lokalne samouprave te da je reč o obimnom poslu za koji opština nije imala sredstava, a čiji će rezultati doneti više nekretnina uvedenih u poresku evidenciju ali i jasan uvid da li se slažu sa poreskom prijavom koju građani plaćaju.

Projekat traje do marta 2021. godine, ali rezultati će biti poznati već naredne godine, a prvih pet opština koje budu najbolje i koje uspeju da prošire obuhvat poreza na imovinu, podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske, pa će tako prva opština dobiti 333.000, a druga 250.000 franaka, rekla je Jelena Helcinger i dodala da će taj novac biti namenjen za realizaciju infrastrukturnih projekata.