GRADSKA BIBLIOTEKA „KARLO BIJELICKI“ U SOMBORU ČUVA NAJSTARIJU I NAJVREDNIJU KNJIGU

KULTURA SOMBOR VESTI

NAJSTARIJA i najvrednija knjiga somborske Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, Minej praznični (Sabornik) Božidara Vukovića, stara 479 godina, čuva se u njenom Zavičajanom odeljenju. Ovo skupoceno i značajno izdanje starog srpskog štamparstva, dobijeno je na poklon od Biblioteke Matice srpske povodom stogodišnjice postojanja ovdašnje Gradske biblioteke.

Božidar Vuković, rodom Podgoričanin, poznati izdavač i štampar, osnovao je štampariju u Veneciji, koja je s povremenim prekidima radila duže od svih srpskih štamparija, od 1519. do 1579. godine.Ovo delo religioznog sadržaja, štampano je upravo u Veneciji, 1538.godine. Kao veliki rodoljub, Vuković je želeo da svom narodu podari svete knjige kakve su se, u to vreme, štampale na grčkom, francuskom i drugim jezicima.

Rad na štampanju je, nakon Božidarove smrti, po nekim podacima, najverovatnije 1539.godine, nastavio njegov sin Vićentije. Inače, najveći broj srpskoslovenskih izdanja u ovom italijanskom gradu nastao je u njihovoj štapariji. -Kao kulturno dobro, Vukovićev „Zbornik“ uživa posebnu zaštitu. Čuva se u zaštitnoj kutiji u Zavičajanom odeljenju. Pripada zbirci rariteta koju čini još 350 dela, zakonom proglašenih za spomenike kulture – kaže Marija Čačić, rukovodilac Zavičajnog odeljenja somborske Gradske biblioteke.

Zbornik Božidara Vukovića i još 11 drugih raritetnih knjiga nedavno je vraćeno iz Odeljenja za zaštitu publikacija Biblioteke Matice srpske gde su restaurirane i konzervirane. -Ova knjiga, velikog formata ima 432 lista, sadrži ilustracije sa likovima svetitelja, među kojima su Stevan Dečanski, Sveti Sava i Simeon, kao i zastavice sa grbom vojvode Božidara. Minej praznični spada u crkveno- bogoslužbene knjige i sadrži u sebi službe velikih praznika. Štampar knjige je Mojsije Dečanac. – Knjiga je obogaćena i ukrasnim inicijalima, vinjetama sa stilizovanom ornamentikom, cvetnom, vinove loze… -pojašnjava Čačićeva.

Kožnog poveza, ukrašenog ornamentom, sa dve kopče, Zbornik Božidara Vukovića, čuva se u zaštitnoj kutiji od kože, sačinjenoj u Odeljenju za zaštitu publikacija u Biblioteci Matice srpske. Somborci, nažalost, malo znaju o ovom vrednom crkvenom i duhovnom blagu…

Sombor VREDNOST Marija Cacic  drzi vrednu knjigu