GRADONAČELNIK SOMBORA BRANI SEVERTRANS

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović veruje da AD „Severtrans“ u restruktuiranju sa oko 200 zaposlenih može da opstane uz pomoć države.
-Kao lokalna samouprava činimo sve da autobuski prevoznik „Severtrans“ uspešno završi proces restruktuiranja jer ima sve potencijale, od voznog parka, stručnosti zaposlenih, do povoljnih tržišnih usluga-navodi Todorvić.

On optimističnu ocenu zasniva i na činjenici da je menadžment u skladu sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR) dogovorio sa poveriocima delimično smanjenje duga.- Poverioci su spremni da oproste 40 odsto dugovanja,a za preostalih 60 očekuju naplatu. U „Severtransu“ državni kapital je 53 odsto, a ukoliko se dug pretvori u državni kapital, iznosio bi 80 odsto ukupnog kapitala „Severtransa -Želimo da zainteresujemo državu da „Severtrans“ zadrži status javnog preduzeća-kaže Todorović, ipak negodujući što sud u Somboru vratio na doradu UPPR.

-Ne želim da kritikujem sudstvo ali je zanimljivo da „sudiju interesuje zašto su se poverioci odrekli svojih potraživanja, što smatram da prevazilazi njegova ovlašćenja“- navodi gradonačelnik Sombora.
„Severtrans“ je tražio odlaganje stečajnog postupka a Ministarstvo privrede uvažilo argumente i napravilo predlog prema Vladi.

Prema rečima Ervina Mirkova, predsednika sindikata, ukupni dugovi „Severtransa“ iznose oko sedam miliona evra, ali bi se konverzijom dugova prema državi, njen udeo u kapitalu povećao za dodatnih 27 odsto akcija. Time bi ukupno dugovanje smanjilo na oko četiri miliona evra. Uz postojeći dobro opremljen vozni park i kadrovski potencijal,to bi mogli bez većih problema da se vrati poveriocima-kaže Mirkov.

Seevertrans protest 1