ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ОД ДАНАС МОГУ У МАЂАРСКУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Држављани Србије и Мађарске од данас у 10 сати могу слободно да прелазе границу између две земље, без карантина, изјавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто.

„Данас ћемо омогућити држављанима Србије и Мађарске да могу слободно да прелазе границу између две земље“, рекао је Сијарто на конференцији за медије након састанка на граничном прелазу Реске са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и председником Скупштине Аутономне покрајине Војводине Иштваном Пастором.

Сијарто је рекао да се Влада Мађарске одлучила на тај корак након што је Влада Србије у петак донела одлуку да наши и страни држављани могу да уђу у Србију без теста и карантина.

Додао је да ће држављани Србије и Мађарске моћи да слободно да уђу у Мађарску на свих девет граничних прелаза.

„То ће допринети да наши економски односи добију нови узлет“, додао је Сијарто.

Истиче да је гранични прелаз Реске – Хоргош највећи друмски гранични прелаз између две земље.

Такође, каже да је последњих месеци главна тема на међународној и унутрашњој сцени била пендемија корона вируса и да сада можемо да кажемо да се централно-европска регија успешно изборила са панедмијом.

„На време су биле уведене рестриктивне и могли смо да држимо под контролом вирус“, рекао је Сијарто и подсетио да је строгим мерама био ограничен промет људи што је допринело томе да се обе земље успешно изборе против ковида19.

Каже да је, ипак, време да се нормализује прелаз границе и да ће од данас у 10 сати држављани Србије моћи да уђу без обавезе карантина, као и да ће сви мађарски држављани који улазе из Србије у Мађарску моћи да се врате у ту земље без обавезе карантина.

Сијарто је додао да Мађарска поштује принцип реципроцитета и да је влада мађарске донела ту одлуку након што је то урадила и српска влада.

Како је рекао, тако ће поново бити омогућено члановима породица да се посећују.

Сијарто је истакао да су српска и мађарска економија повезане са „хиљаду нити“ и да ће Мађарска наставити са развојним програмом у Војводини који предвиђа шест милијарди форинти за 54 пројекта које је влада одобрила.

„И у Мађарској и Србији важну улогу у оживљавању привреде имају исте компаније, као што су ОТП и Мол“.

Сијарто наводи да се отвара данас граница између једне чланице ЕУ и земље која још није чланица и да то потврђује да је Србији место у ЕУ, да би ЕУ са Србијом била богатија, као и да ЕУ треба што пре да прими Србију у своје чланство.

Напоменуо је да се гранични прелази отварају за оне који легално прелазе границу, док они који то раде илегално и даље неће имати ту могућност.

Сва средства ћемо искористити како би спречили илегалне миграције, додао је Сијарто.

Захвалио је председнику Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Пастору на свему што је учинио током пандемије да грађани који су имали свакодневне потребе да обрађују пољопривредно земљиште прелазе са једне на другу страну, као и то што су студенти из Војводине имали могућност да полажу испите у Мађарској.

Како је рекао, то је знак, да Мађари у Војводини могу да рачунају на СВМ јер та организација врло ефикасно заступа њихове интересе.

„Надам се да ће тако бити и даље и то у савезу и сарадњи са СНС, јер сарадња те две странке је увек била плодоносна и за Мађаре у Војводини, као и за обе земље“, рекао је Сијарто.

Пожелео је много успеха и СВМ и СНС на изборима који ће се одржати у Србији подсетивши да СВМ подржава политику председника Вучића. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.